Als we zouden zeggen dat er veel theesoorten bestaan op de wereld dan zou dit nog een understatement zijn. Thee komt echt in nagenoeg alle mogelijke soorten voor, door deze verscheidenheid aan opties is er meer dan genoeg om te ontdekken. Waarschijnlijk heb je wel eens van Ceylon thee, dit is nog altijd een van de bekendste theesoorten op de wereld. Mocht je graag meer te weten willen komen over de unieke Ceylon thee dan is het handig om even door te lezen. We laten je vandaag namelijk alles zien wat je moet weten!
Ceylon Pettiagalla
Wat is Ceylon thee?
Ceylon (say-lawn) thee is een thee die wordt geproduceerd op het eiland Sri Lanka, voorheen bekend als Ceylon. Sri Lanka is klein, maar het heeft een enorm verschil in hoogte, klimaat, grondsoort, plantvariëteiten en in het weer. De smaken en het karakter van de Ceylon thee die daar wordt geproduceerd is dus elke keer weer uniek. Ondanks de regionale nuances wordt over de klassieke Ceylon-smaak ervaren als vol en fris. Het heeft medium tot volle ondertonen en enkele tonen van citrusvruchten, chocolade of specerijen. Ceylon thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant, ook wel de Camellia sinensis. De bladeren worden vaak beschreven als pezig omdat ze lang en dun zijn en er draadachtig uitzien. In de theewereld zijn deze bladeren zeer gemakkelijk te herkennen. De meeste Ceylon thee is orthodoxe thee, wat betekent dat het met de hand werd verwerkt. Hierdoor wordt het een stevige en vrij heldere thee.
In tegenstelling tot de meeste theesoorten is Ceylon thee dus vernoemd naar de plaats waar de theebladeren worden geteeld. Ceylon was ooit een Britse kolonie die de grootste koffieproducent ter wereld was. Maar toen de koffie-industrie werd weggevaagd door een plantenziekte (koffieroest), namen de theeboeren het eiland over en begonnen ze aan een nieuwe bloeiende industrie. Er zijn zeven verschillende Ceylon-theewijken. Elke theewijk heeft zijn eigen klimaat, dit zorgt dus voor het unieke karakter:
- Het district Kandy is het oudste district in de centrale provincie van Sri Lanka. Van de Ceylon thee uit dit gebied wordt gezegd dat hij intens en vol van aard is.
- Het Nuwara Eliya district is ruig, bergachtig en heeft de hoogste ligging. Thee uit dit gebied heeft een gouden tint en vrij geurig.
- Het Uda Pussellawa district is nat en mistig. Thee uit deze regio is typisch donker en rozig, en kan een lichte rozengeur hebben. De thee wordt meestal beschreven als een medium body met een subtiel karakter, hoewel zware regenval een donkerdere thee met een sterkere smaak kan opleveren.
- De provincie Uva staat bekend om de droge winden en de vele regen. Het klimaat produceert een Ceylon thee met een zachte, zachte smaak. Thomas Lipton produceerde thee in deze regio, een van de bekendere aanbieders van dit moment.
- Het Dimbula district is het grootste deel van het jaar nat en mistig. De thee uit deze regio wordt beschreven als verfrissend en zacht met een goud-oranje tint.
- De provincie Sabaragamuwa heeft rijke valleien die thee produceren met een vleugje zoete karamel.
- Het Ruhuna district ligt in de zuidelijke provincie van Sri Lanka en produceert “laag gekweekte” thee die wordt beschreven als volwaardig en uniek.
Hoe drink je Ceylon thee
De diversiteit van Ceylon-theeën leidt tot een grote verscheidenheid aan opties voor het antwoord op de vraag hoe je ervan kunt genieten. Ceylon thee is bijvoorbeeld een populaire basis voor ijsthee. Door er ijs en suiker bij te doen krijg je een heerlijk zomers drankje. Je kunt het ook gebruiken in combinatie met melk, dit is een ideale manier om de smaak en de bitterheid van Ceylon thee wat te neutraliseren. Vind je een wat bittere smaak niet erg dan is de thee puur natuur ook heerlijk om te drinken. Om Ceylon thee te zetten vul je een theepot en theekopje ongeveer halverwege met heet water om ze voor te verwarmen en giet je het water uit. Voeg ongeveer 1 theelepel bladeren per 8 halve liter water toe aan de theepot. Vul de theepot met kokend water, dek de pot af en laat hem 3 tot 5 minuten trekken. Zodra de blaadjes op de bodem van de theepot zijn neergedaald kun je de thee omroeren om een heerlijke smaak te creëren. Hoe langer de thee zet, hoe groter het cafeïnegehalte en de sterkte van de smaak.
Ceylon Pettiagalla
De gezondheidsvoordelen van Ceylon thee
Zoals veel mensen wel weten is thee ontzettend goed voor je. Dit geldt ook voor de Ceylon thee. Door de vele gezondheidsvoordelen is Ceylon thee een ware aanvulling voor bij het ontbijt. Aangezien nog niet iedereen bekend is met deze voordelen hebben we het wat makkelijker gemaakt door de verschillende gezondheidsvoordelen van Ceylon thee hieronder op een rijtje te zetten:
- Ceylon thee zit vol met goede voedingsstoffen
Ceylonthee is een uitstekende bron van antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen. Deze stoffen helpen bij het bestrijden van de zogeheten vrije radicalen. Dit zijn stoffen die de cellen in het lichaam kunnen beschadigen. Onderzoek toont aan dat antioxidanten een centrale rol spelen in de gezondheid en dat ze kunnen beschermen tegen chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes en hartziekten. Ceylon thee is rijk aan de antioxidanten myricetine, quercetine en kaempferol. Groene Ceylonthee bevat epigallocatechin-3-gallate (EGCG), een verbinding die de cellen kan ondersteunen. Alle Ceylon theesoorten leveren een kleine hoeveelheid cafeïne, mangaan, kobalt, chroom en magnesium. Allemaal stoffen die het lichaam kunnen bevorderen. Door de cafeïne is het niet zo handig om de Ceylon thee te drinken in de avond, maar voor bij het ontbijt is het een prima aanvulling.
- Ceylon thee kan helpen bij het afvallen
Uit sommige studies is gebleken dat het toevoegen van Ceylon thee aan je dagelijkse dieet vet kan verbranden en het gewichtsverlies kan verbeteren. Een vrij nieuw onderzoek toonde aan dat Ceylon thee helpt bij het verminderen van het lichaamsgewicht door het blokkeren van de spijsvertering en door de opname van vet in het lichaam te verminderen. Bepaalde verbindingen in Ceylon thee kunnen daarnaast helpen bij het activeren van een specifiek enzym dat betrokken is bij het afbreken van vetcellen. Een studie bij 240 mensen toonde aan dat het consumeren van Ceylon thee extract voor de periode van 12 weken leidde tot een aanzienlijke vermindering van het lichaamsgewicht, de tailleomvang en de vetmassa. Daar komt bij dat er in Ceylon thee helemaal geen suiker of calorieën zitten, dit maakt het een stuk gezonder dan frisdrank. Mocht je dus van plan zijn om binnenkort af te vallen dan is het drinken van Ceylon thee een prima alternatief voor een glas cola of zelfs normaal kraanwater.
- Ceylon thee kan je bloedsuikerspiegel verminderen
Een hoge bloedsuikerspiegel kan verschillende negatieve effecten hebben op de gezondheid. Zo kan het leiden tot gewichtsverlies, vermoeidheid en een algemeen moe gevoel. Onderzoek suggereert dat het drinken van bepaalde soorten Ceylon thee kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en negatieve bijwerkingen te voorkomen die je kunt krijgen van medicatie tegen een te hoge bloedsuikerspiegel.Zo toonde een kleine studie bij 24 mensen aan dat het drinken van zwarte Ceylon thee de bloedsuikerspiegel bij mensen met en zonder prediabetes aanzienlijk kon verlagen. Ook is er aangetoond dat het drinken van groene Ceylon thee effectief bleek bij het verlagen van zowel de bloedsuikerspiegel als de hoeveelheid insuline in het lichaam. Als je last hebt van een te hoge bloedsuiker zou je altijd kunnen overwegen om eens een kopje Ceylon thee te drinken. Overleg het altijd even met je arts om er achter te komen of de Ceylon thee gebruikt kan worden in combinatie met je medicatie.
Mogelijke bijwerkingen van Ceylon thee
Ceylon thee is over het algemeen veilige en gezonde aanvulling voor je dieet als je het met mate drinkt. Een kopje Ceylon thee bevat wel weer 14-61 mg cafeïne. Cafeïne kan niet alleen verslavend zijn, maar deze stof wordt ook in verband gebracht met angst, slapeloosheid, hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen. Voor zwangere vrouwen wordt aanbevolen om de inname van cafeïne te beperken tot minder dan 200 mg per dag, omdat de stof de placenta kan beschadigen en het risico op een miskraam kan verhogen. Cafeïne kan ook in wisselwerking staan met bepaalde medicijnen, waaronder de medicatie voor hartaandoeningen en astma. Ceylon thee is nog steeds veel lager in cafeïne dan dranken zoals koffie, waardoor het een goed alternatief is voor mensen die wat willen minderen. Desalniettemin is het handig om je te beperken tot een paar kopjes per dag om het risico op schadelijke effecten te verminderen.
Ceylon Pettiagalla
Ook andere theesoorten leren kennen?
Wil je nu ook meer te weten komen over alle andere mogelijke theesoorten dan heb je geluk. Hier op de site ben je namelijk aan het juiste adres voor de leukste en meest informatieve artikelen over thee. Door deze zelf door te lezen krijg je een volledig beeld over alle mogelijkheden die voor je open liggen. Ceylon thee is echt een van de opties die ook in jouw theedoos te vinden zou moeten zijn. Het volle karakter in combinatie met de bijzondere ondertonen maakt dit een heerlijke thee om te drinken. Het is niet voor niets een van de bekendste theesoorten die je maar kunt vinden!