Thee is een drank die overal over de hele wereld gedronken wordt. Sterker nog, na water volgt thee op de tweede plek als het gaat om de meest gedronken drank ter wereld. Thee kunnen we nu in allerlei soorten krijgen en met enorm veel verschillende smaken. Daar denk je niet over na als je voor jezelf thee zet thuis, of wanneer je op het terras een keus kunt maken uit 20 soorten thee en bereidingen.
Thee wordt al sinds de 17de eeuw gedronken in ons land, de theebladeren werden tijdens deze gouden eeuw door de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) naar Nederland verscheept. In het begin ging dat om een kleine hoeveelheid. De thee werd gedronken als een soort geneesmiddel. Alleen de rijke mensen en elite konden aan deze thee komen.
De thee werd in de late 17de eeuw steeds populairder en daarom steeds meer meegenomen uit het oosten. Het werd niet alleen meer gedronken vanwege zijn helende kwaliteiten, de smaak werd ook gewaardeerd. Bovendien werd thee drinken een sociale aangelegenheid.
Theebladeren werden gekocht van de Chinezen, waar thee al eeuwen daarvoor ontdekt en gedronken werd. De oorsprong van ons geliefde drankje, ligt dan ook in China.
De oorsprong en geschiedenis van Chinese thee
De legende gaat dat de mythische Chinese keizer Shen Nung de ontdekker is van thee. Hij deed deze ontdekking in 2737 voor Christus. Zijn overtuiging was dat het dronken van gekookt water goed was voor de gezondheid. Uit hygiënisch oogpunt eiste hij van zijn onderdanen en personeel dat zij het water kookten voordat ze het consumeerde. Op bezoek in een verre streek van China, stopte hij zijn reis om te rusten en te drinken. Het was een zomerse dag. Toen zijn bedienden water kookten vielen er een paar droge bladeren in het kokende water. Toen bleek dat er een heerlijk aroma van het water afkwam raakte de keizer geïnteresseerd. Tijdens het drinken bleek ook nog dat de bladeren voor een heerlijke frisse smaak zorgden. Zo werd thee ontdekt.
In het begin werd thee alleen gezien als een geneesmiddel. Pas rond 300 na Christus begonnen de Chinezen wat vaker thee te drinken. Thee drinken werd een deel van de Chinese cultuur tijdens de Tang en Song dynastieën. Het eerste boek over thee, Cha Ching, werd tijdens de Tang dynastie (780 na Christus) geschreven. De schrijver van dit boek was Lu Yu, hij deed een studie van twintig jaar over thee. In zijn boek schreef hij over de productie van theeplanten, over wat voor water gebruikt moest worden en hoe je op de juiste manier thee zet.
Tijdens de Yuan en de latere Qing dynastieën (1279 tot 1368) werd door de Chinese overheid de productie en consumptie van thee verder gestimuleerd. Er werden theehuizen gebouwd zodat er een plek was waar iedereen thee kon consumeren en om ervan te genieten. Tevens werd thee meer geëxporteerd, zoals naar Japan. Dit werd al gedaan vanaf de 9de eeuw.
De theecultuur van China is dus al eeuwen oud en daarmee in de hele wereld veruit de oudste theecultuur. Als we spreken over een echte theecultuur met tradities dan wordt er vaker naar Japan gekeken dan naar China. Maar ook in de Chinese cultuur is thee drinken nog steeds een traditie, met bepaalde rituelen en betekenissen. Veel theehuizen zijn echter sinds de grote onderdrukking in de afgelopen eeuw gesloten. Thee wordt nu vooral gedronken in familiare sfeer.
De gezondheidsvoordelen van Chinese thee
Groene thee wordt door steeds meer mensen gedronken. In China wordt groene thee gedronken, hier is al heel lang bekend dat deze thee veel gezondheidsvoordelen heeft. Ook bij ons worden door de vele onderzoeken duidelijk wat deze gezondheidsvoordelen zijn. Uit meerdere wetenschappelijke studies blijkt dat groene thee enorm veel positieve stoffen en eigenschappen bevat. Deze positieve eigenschappen worden bepaald door de kwaliteit van de thee. Chinese thee staat bekend als hele goede thee. Tze Tji Chun is één van de groene theesoorten die wordt geroemd vanwege de hoge kwaliteit.
Uit de vele onderzoeken die gedaan worden naar de invloeden van groene thee op de gezondheid komt steeds weer één bepaalde stof naar voren: de polyfenolen. Polyfenolen zijn sterke antioxidanten. Antioxidanten zijn als de beschermers van ons lichaam, ze vechten tegen indringers als ontstekingen en virussen. Het consumeren van Chinese thee, en daarmee polyfenolen heeft verder de volgende gezondheidsvoordelen:
- Je wordt er vitaler van
- Het zorgt voor een goede weerstand en voor immuniteit tegen indringers
- Het helpt de bloedsomloop waardoor het de hart en bloedvaten ondersteunt
- Het zorgt voor een gezonde cholesterolgehalte
- Het werkt zuiverend voor de darmen en urine
- Het zorgt voor de juiste vochtbalans
- Je geheugen en cognitieve functies gaan erop vooruit
- Tijdens de overgang kan groene thee heel heilzaam werken
- De prostaat van de man blijft gezond door het regelmatig drinken van groene thee
- Door het drinken van groene thee is het makkelijker om op het juiste gewicht te blijven
- Groene thee zorgt voor een goed metabolisme
Hoe kun je het best thee uit China drinken?
Ondanks dat er in veel gebieden van China geen theehuizen meer zijn, is het drinken van thee nog altijd een deel van de cultuur. Thee wordt nog altijd geserveerd als teken van respect. Jonge mensen tonen hun respect voor de ouderen door thee aan te bieden. Vroeger werd de keuze voor de juiste schoondochter zelfs bepaald door haar talent voor het maken van goede thee.
De theekan toont in de vooraanstaande Han families de sociale status van degene aan die de thee drinkt. Een dienaar of een arbeider drinken thee uit een theepot van tin. Op zo’n manier hebben ze geen kopje nodig. Voor de familie en gasten word een kleinere kan van porselein gebruikt. Het hoofd van de Han familie drinkt thee uit een kopje met deksel, dit geldt ook voor eregasten.
Bij veel traditionele gebruiken, zoals bruiloften of verlovingen, wordt thee gezien als een symbolisch geschenk. Deze traditie gaat eeuwen terug naar de Song-dynastie, toen werd thee geschonken aan de familie van de bruid. Degene die het huwelijk bemiddeld had werd de theedoosdrager genoemd. Dit toont hoeveel waarde er gehecht wordt aan thee.
Als je Chinese thee wilt drinken op de juiste manier dan kook je een pot water en laat het 5 minuten afkoelen. Het water koelt dan af tot ongeveer 80 graden Celsius. Dit is de juiste temperatuur om de optimale smaak en werking van de blaadjes te bereiken. Als je kokend water op de blaadjes giet, dan verbranden de werkzame stoffen (antioxidanten). Dit wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien gaat de thee bij een te hoge temperatuur een hoger gehalte tannine uitscheiden. Dit geeft een bittere smaak. Je wilt de frisheid en zoetheid van de Chinese thee behouden. Rond de 80 graden blijven de werkzame stoffen, de vitaminen en smaak optimaal.
Giet na 5 minuten het water in een kop en doe daar wat losse blaadjes of een zakje Chinese thee bij. Laat het gedurende 3 à 4 minuten trekken. Groene thee smaakt het lekkerst uit een porseleinen kopje of een glas.
Chinese thee in het kort samengevat
Over de hele wereld wordt thee gedronken, vanwege zijn heerlijke smaak en natuurlijk de positieve gezondheidsvoordelen. Thee vind zijn oorsprong in China, waar de drank al eeuwen voor Christus ontdekt werd. In China heeft men een echte theecultuur die vol zit met tradities. Chinese thee is meer dan alleen een drankje. Goede Chinese thee toont waarde en respect.
Geef een reactie