Wil je zo gezond mogelijk leven dan is het verstandig om de frisdrank links te laten staan en om te kiezen voor een minder schadelijk drankje. Een van de beste drankjes die je maar kunt drinken is ginseng thee. Door de vele gezondheidsvoordelen is dit een theesoort die steeds bekender aan het worden is onder sporters. Maar wat zijn dan eigenlijk de voordelen van ginseng thee? En hoe moet je de thee zetten als je de beste effecten wilt ondervinden? Mocht je antwoord op deze vragen willen hebben dan is het verstandig om dit artikel even helemaal door te lezen, we laten het je vandaag namelijk allemaal zien!
Wat is ginseng thee?
Ginseng is een plantensoort die zowel in Azië als in Amerika voorkomt. Hoewel het in Korea het meest bekend is vanwege het medicinale gebruik, gebruiken de Chinese kruidengeneeskundige tradities ook ginseng voor de behandeling van verschillende kwalen. De kruidengeneeskunde gaat ervan uit dat het consumeren van ginseng thee kan helpen om de yin- en yang energieën van een persoon in balans te brengen. Rode ginseng komt meestal uit Korea, terwijl witte ginseng vaak in de VS wordt gekweekt. Het kan tot zes jaar duren voordat de wortel als rijp genoeg wordt beschouwd om te oogsten, oudere wortels worden beschouwd als aanzienlijk krachtiger en waardevoller. De langzame groei en de grote vraag maken ginseng tot een waardevolle grondstof, die vaak in poedervorm wordt verkocht om kleine doseringen gemakkelijk te kunnen verwerken. Een andere manier om ginseng te consumeren is door de gedroogde wortel direct in heet water te brouwen om een kruidentheetje van te maken. Vandaag de dag is het onwaarschijnlijk dat het kopen van “ginseng thee”, vooral tegen een lage prijs, een significante dosis echte ginseng wortel bevat. Er zijn drie soorten infusies die gewoonlijk ginseng-thee worden genoemd.
- De echte ginsengwortel thee
De traditionele bereiding van Koreaanse ginseng-thee giet de wortel direct in kokend water en maakt het bittere brouwsel zoet met honing. Deze methode maakt geen gebruik van echte thee, hoewel het ook andere bloemen of kruiden kan bevatten voor smaakvariatie of extra voordelen.
- Ginseng thee met een smaakje
Moderne ginseng-theeën die op grote schaal geproduceerd worden, maken meestal gebruik van een poedervorm van ginseng om de bladeren te bedekken. Deze theesoorten gebruiken meestal licht geoxideerde oolongs als basis. Hoewel het mogelijk is dat deze stijl van thee enige echte ginseng in poedervorm bevat, wordt het meestal gezoet met kunstmatige stoffen zoals aspartaam om de bittere smaak te verminderen. Vaak is het moeilijk of onmogelijk om de lijst van ingrediënten te controleren.
- Gemengde ginseng thee
We zijn vandaag de dag in staat om kleine stukjes pure witte ginsengwortel te mengen met normale thee. De bitterheid van ginseng komt langzamer vrij door het brouwen van kleine stukjes in plaats van poeder, terwijl de natuurlijke zoetheid en bloemige noten van de oolong thee als basis zorgt voor een lekkere smaak.
Hoe moet je ginseng thee zetten – ginseng thee recept
Ginseng thee is mateloos populair in Zuid Korea. Waarom houden Koreanen van ginseng? De Koreanen zijn geïnteresseerd in de sterke band tussen voedsel en medicijnen. Ginseng is een herstellende thee die een boost geeft aan de gezondheid en vitaliteit. Dit recept voor ginseng-thee is pittig, aromatisch en verwarmt je van binnenuit. Als het buiten koud is, je je niet goed voelt, of je geniet gewoon van het gevoel van warme vloeistof in je buik, geef dan ginseng thee een kans. Ruil je kopje normale Rooibos in voor een kopje Ginseng thee en ervaar zelf hoe bijzonder deze smaak is. Voor het maken van ginseng thee heb je het volgende nodig: 8 plakken ginsengwortel, Honing (voor de smaak) en 5 kopjes water. Er zijn twee methoden om deze thee te maken: met een theezeefje en zonder theezeefje.
Met een theezeefje
- Verzamel de ingrediënten.
- Scheer stukken verse ginsengwortel en doe ze in het theezeefje.
- Laat ze 5 minuten weken in zeer heet (maar niet kokend) water.
- Voeg honing naar smaak toe.
- Serveer en geniet van je thee
Zonder theeballetje
- Verzamel de ingrediënten.
- Schil de ginsengwortel en maak 7 of 8 dunne plakjes.
- Smeer de ginseng in met een flinke hoeveelheid honing en laat 15 minuten zitten.
- Giet zeer heet (maar niet kokend) water over de ginseng en de honing en laat 5 tot 10 minuten trekken.
- Schep of zeef de ginsengplakken uit.
- Serveer en geniet van je thee
Is ginseng thee veilig om te drinken?
In Azië en Noord-Amerika worden al eeuwenlang verschillende soorten ginsengwortels gebruikt als behandeling. Ginseng is één van de meest populaire kruidengeneesmiddelen ter wereld. Voor geen enkele aandoening is een standaarddosis ginseng vastgesteld, dit maakt het lastig om te zien hoeveel ginseng thee je zou moeten drinken. De kwaliteit en de werkzame bestanddelen van de supplementen kunnen ook nog eens per producent sterk verschillen. Dit maakt het dus nagenoeg onmogelijk om een standaarddosering vast te stellen. Belangrijk is om ginseng thee altijd bij een gerespecteerd bedrijf te kopen. Omdat het een duur kruid is, bestaat het risico dat je bij de slechtere ginseng thee verkopers niet waar krijgt voor je geld. Bijwerkingen van ginseng thee zijn over het algemeen mild. Ginseng kan bij sommige mensen een stimulerende werking hebben. Het zou soms nervositeit en slapeloosheid veroorzaken, al komt dit eigenlijk niet zo heel vaak voor. Langdurig gebruik of hoge doseringen van ginseng thee kan wel leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, maagklachten en andere symptomen.
Vrouwen die ginseng regelmatig gebruiken kunnen last hebben van menstruatieveranderingen. Er zijn ook enkele meldingen bekend van mensen die last hebben van allergische reacties op ginseng thee. Omdat ginseng thee de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden, moeten mensen die medicijnen voor diabetes gebruiken geen ginseng thee gebruiken zonder eerst met hun arts te praten. Ginseng thee kan in wisselwerking staan met warfarine en met sommige medicijnen tegen depressies. Gebruik ginseng daarom niet zonder overleg met je arts als je medicijnen gebruikt. Cafeïne kan de stimulerende werking van ginseng versterken, wees dus gewoon een beetje voorzichtig. Zolang je niet in de risicogroep valt en je niet uitzonderlijk veel ginseng thee drinkt is er niet zo heel erg veel aan de hand.
De gezondheidsvoordelen van ginseng thee
Zoals we al even kort hebben vermeld heeft ginseng thee een hele hoop gezondheidsvoordelen. Door deze voordelen kan ginseng thee zich in het rijtje scharen tussen onder andere groene thee en matcha thee. Omdat niet iedereen bekend is met de voordelen van ginseng thee hebben we de belangrijkste voordelen hieronder even onder elkaar gezet. Door dit lijstje weet je beter waarom ginseng thee drinken nog niet zo’n verkeerd idee is.
- Ginseng thee heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ginsengextracten en ginseng thee ontstekingen kunnen remmen en de antioxidantcapaciteit in de cellen kunnen verhogen. Zo is in een nieuw onderzoek aangetoond dat Koreaanse rode ginsengextract ontstekingen kan verminderen en dat het de antioxidantwerking van de huidcellen van mensen met eczeem verbetert. Een andere studie onderzocht de effecten van het nuttigen van 2 gram Koreaanse rode ginseng extract voor de periode van zeven dagen. In dit onderzoek werd er gekeken wat het effect was op atleten. Uit dit onderzoek bleek dat de ginseng thee zorgde voor lagere ontstekingen na het sporten dan bij de mensen in de placebogroep. Wel is het zo dat de placebogroep een ander medicinaal kruid kreeg, dus deze resultaten moeten met een korreltje zout worden genomen. Er zijn meer onderzoeken nodig voordat er echt een duidelijk verband bestaat.
- Ginseng thee kan het immuunsysteem versterken
Sommige studies die de effecten van ginseng thee op het immuunsysteem onderzoeken zijn gericht op kankerpatiënten die een chirurgische of chemotherapeutische behandeling ondergaan. Eén studie volgde op 39 mensen die herstellende waren van een operatie voor maagkanker. Hierbij kregen ze twee jaar lang dagelijks 5.400 mg ginseng toegediend via een kopje thee. Interessant is dat deze mensen een aanzienlijke verbetering van de immuun functie hadden en dat de symptomen minder vaak terugkwamen. Een andere studie onderzocht het effect van het rode ginsengextract op de markers van het immuunsysteem bij mensen met een gevorderde maagkanker die chemotherapie na de operatie ondergingen. Na drie maanden hadden degenen die het rode ginsengextract innamen betere immuunsysteem-markers dan de mensen in de controle- of placebogroep. Bovendien suggereerde een andere studie dat mensen die veel ginseng thee dronken tot 35% meer kans hadden om vijf jaar na de operatie gezond te lezen dan de groep die dit niet deed.
Er is natuurlijk nog wel meer onderzoek nodig, maar op dit moment ziet het er zeker naar uit dat ginseng thee in staat is om je veel gezondheidsvoordelen te bezorgen. Dit maakt het een prima drankje om af en toe eens te drinken. Daar komt bij dat de unieke smaak ervoor zorgt dat het gewoon heerlijk is als afwisseling voor het standaard kraanwater wat je altijd al drinkt. Alle mensen die nog veel meer te weten willen komen over de verschillende theesoorten kunnen hier op de site terecht voor nog veel meer handige artikelen. Door deze door te nemen krijg je een veel beter beeld bij de unieke wereld van de thee.