Als het aankomt op theesoorten zijn er nogal wat mogelijkheden om voor te kiezen. Deze verscheidenheid aan opties is natuurlijk ideaal, je kunt immers de theesoort kiezen die je lekker vindt. Naast het feit dat thee lekker is kan thee ook veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Een van de theesoorten die bekend staat om deze voordelen is hibiscus thee. Mocht je meer te weten willen komen over hibiscus thee dan is het een verstandig idee om dit artikel door te nemen. We laten je namelijk alles zien over het zetten van de meest heerlijke hibiscus thee en over de voordelen die je kan ervaren!
Pure Hibiscus
Wat is hibiscus thee?
Veel mensen zijn bekend met de prachtige bloemen van de hibiscusplant (Hibiscus Sabdariffa). Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en Zuidoost-Azië, maar groeit nu in veel tropische en subtropische klimaten. Mensen over de hele wereld gebruiken verschillende delen van de plant voor de bijzondere smaak. Hibiscus thee, gemaakt van gedroogde delen van de hibiscusplant, is dieprood van kleur. Het heeft een vrije zoete smaak, vergelijkbaar met cranberry, en kan warm of ijskoud worden gedronken. Het deel van de hibiscusplant dat de bloem beschermt en ondersteunt wordt de kelk genoemd. De gedroogde kelken worden gebruikt om hibiscus thee te maken. Hibiscus thee wordt gecategoriseerd als kruidenthee. Kruidenthee wordt gemaakt van verschillende planten, kruiden en specerijen. Kruidenthee kan eigenlijk geen “thee” worden genoemd omdat deze niet afkomstig is van de theeplant Camellia sinensis. Hoewel de hibiscus thee niet zo populair is als zwarte en groene thee, is het een theesoort die steeds bekender wordt in ons land.
Waarom is hibiscus thee zo gezond?
Zoals je wellicht al wel weet zijn er verschillende redenen waarom het drinken van hibiscus thee zo goed voor je is. We zien dat niet iedereen bekend is met de voordelen die de hibiscus thee met zich mee weet te brengen. Vandaar dat we het wat makkelijker voor je hebben gemaakt door hieronder een selectie te maken met de grootste voordelen van hibiscus thee:
- Hibiscus thee kan je cholesterol naar beneden halen
In een onderzoek dat in 2011 werd gepubliceerd werd er getest wat de invloed was van hibiscus thee op het cholesterolgehalte. Negentig mensen met een hoge bloeddruk dronken twee keer per dag hibiscus of zwarte thee voor de duur van 15 dagen. Na 30 dagen had geen van beide groepen betekenisvolle veranderingen in hun LDL- of “slechte” cholesterolgehalte. Maar wat is dan het voordeel vraag je je af? De groep die hibiscus thee had gedronken had een significante verhoging van hun totale en HDL- of “goede” cholesterolgehalte. Een onderzoek uit 2014 toonde aan aan dat het drinken van hibiscusthee of -extract het goede cholesterolgehalte verhoogde en het slechte cholesterol- en triglyceridengehalte verlaagde. Er zijn natuurlijk meer studies nodig om de impact van het drinken van hibiscus thee op het cholesterolgehalte te onderzoeken, maar voor alsnog ziet het er goed uit voor de hibiscus thee
- Hibiscus thee heel veel antioxidanten
Antioxidanten zijn moleculen die helpen bij de bestrijding van verbindingen die vrije radicalen worden genoemd. Deze kunnen schade aan je cellen veroorzaken. Hibiscus-thee is rijk aan krachtige antioxidanten en kan daarom helpen bij het voorkomen van schade en ziekte veroorzaakt door de opbouw van vrije radicalen. In een studie bij ratten heeft hibiscus extract het aantal antioxidanten enzymen verhoogd en de schadelijke effecten van vrije radicalen tot 92% gereduceerd. Een andere studie bij ratten had vergelijkbare bevindingen, waaruit bleek dat delen van de hibiscusplant, zoals de bladeren, krachtige antioxiderende eigenschappen bezitten. Houd er echter rekening mee dat dit dus onderzoeken op dieren waren, niet op mensen. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe antioxidanten in hibiscus thee de mens kunnen beïnvloeden.
- Hibiscus thee kan helpen om de bloeddruk te verlagen
Een van de meest indrukwekkende en bekende voordelen van hibiscus thee is dat het de bloeddruk kan verlagen. Na verloop van tijd kan een hoge bloeddruk het hart extra belasten en verzwakken. Hoge bloeddruk gaat ook gepaard met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Verschillende studies hebben aangetoond dat hibiscus thee zowel de systolische als de diastolische bloeddruk kan verlagen. In één studie kregen 65 mensen met een hoge bloeddruk hibiscus thee of een placebo. Na zes weken hadden degenen die hibiscusthee dronken een aanzienlijke verlaging van de systolische bloeddruk, vergeleken met de placebo. Hoewel hibiscus thee een veilige en natuurlijke manier kan zijn om de bloeddruk te helpen verlagen, wordt het niet aanbevolen voor mensen die hydrochloorthiazide gebruiken. Dit kan namelijk interageren met het geneesmiddel.
- Hibiscus thee kan mogelijk helpen bij het afvallen
Sommige studies hebben positieve effecten aangetoond bij het onderzoeken van de effecten van geconcentreerde hibiscus op het lichaamsgewicht. Eén rapport toonde aan dat hibiscus thee resulteerde in een lagere body mass index (BMI), lichaamsgewicht en lichaamsvet. Een oudere studie toonde aan dat hibiscus extract leidde tot een verlaging van het cholesterolgehalte en de triglyceriden. Dit kan leiden tot een verminderd risico op obesitas. Er moet echter worden opgemerkt dat deze studies geconcentreerde doses gebruikten, dit zijn andere doseringen dan die je binnen krijgt bij een normaal kopje hibiscus thee.
Pure Hibiscus
Hoe moet je hibiscus thee maken – stappenplan
Het maken van hibiscus thee neemt wat tijd in beslag, maar dan heb je wel gelijk een heerlijk drankje om te drinken. Maak een kopje hibiscus thee met verse of gedroogde bloemen en drink het op de manier die jij lekker vindt. Voor het maken van hibiscus thee heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 2 kopjes verse Hibiscusbloemen (of 1/2 kopje gedroogde Hibiscusbloemen)
- 8 kopjes water
- 1/4 kopje Honing (voeg meer toe als je je thee zoeter wilt)
- 3 eetlepels vers limoensap
Je kunt nagenoeg al deze ingrediënten bij de supermarkt halen, al kan je natuurlijk ook zelf de bloemen plukken als je deze in de tuin hebt staan. Wanneer je alle spullen hebt is het tijd om door te gaan naar de volgende stappen, deze hebben we ook weer even hieronder toegelicht:
- Het voorbereiden van hibiscusbloemen: Bij gebruik van verse hibiscusbloemen moet je de kelk of het groene gedeelte aan de basis van de bloem waaraan de steel is bevestigd verwijderen. Je kunt ook de stamper verwijderen. Dit is de dunne draad die in midden van de bloem loopt waar het stuifmeel aan vastzit, maar je kunt er ook voor kiezen om dit te bewaren. Je hoeft dit natuurlijk niet te doen als je gedroogde bloemen gebruikt.
- Kook de thee: Breng de hibiscusbloemen en het water aan de kook in een grote pot. Zodra het water begint te koken zet je het vuur uit en dek je het jouw theepot af. Op dit punt kun je ook andere kruiden toevoegen zoals basilicum, citroengras, citroenschil etc.. Laat de thee 15-20 minuten trekken. Meng de honing en het limoensap erdoor tot het volledig gemengd is. Zeef de thee. Door deze verschillende smaken te combineren zorg je voor een uniek drankje.
- Serveer de Hibiscus-thee: Je kunt de hibiscus-thee warm serveren of je kunt het een paar uur in de koelkast afkoelen. Hoe dan ook, het smaakt heerlijk. De koude hibiscus thee is voornamelijk bedoeld voor die ware zomerdagen, echt een stuk lekkerder dan een glas water.
Pure Hibiscus
Bijwerkingen en risico’s van hibiscus thee
Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat zeer hoge doses hibiscus extract mogelijk leverschade kunnen veroorzaken. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat er van hibiscus extract werd aangetoond dat het bij hoge doseringen kan zorgen voor diarree. Personen die kruidenthee drinken moeten dit altijd aan hun arts laten weten, omdat sommige kruiden de potentie hebben om tegenstrijdig te werken met medicijnen. Volgens bepaalde bronnen is hibiscusconsumptie niet veilig voor mensen die chloroquine, een medicijn tegen malaria, innemen. Hibiscus kan de werking van het medicijn in het lichaam verminderen. Mensen met diabetes of met hoge bloeddruk medicijnen moeten hun bloedsuiker- en bloeddrukniveaus controleren bij het gebruik van hibiscus thee. Dit komt omdat het de bloedsuikerspiegel of de bloeddruk kan verlagen. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten geen hibiscus thee drinken. Het drinken van hibiscus-thee met mate wordt los van deze zaken over het algemeen als veilig beschouwd, je hoeft je dus niet echt zorgen te maken als je af en toe een kopje drinkt.
Met deze handige informatie kan jij als het goed is ook aan de slag om zelf een kopje hibiscus thee te zetten. Door de vele voordelen is het echt een prima aanvulling voor jouw gezonde levensstijl. Je kunt de thee zo lekker maken als je zelf wilt. Voor iedereen die nog meer te weten wilt komen over hibiscus thee of over de andere theesoorten die er allemaal te vinden zijn is er op de blog een hoop om te ontdekken. Door de andere artikelen ook te lezen krijg je gelijk een veel beter inzicht in de unieke theewereld!