Wie denkt dat thee geen goede werking heeft voor het slapen gaan, heeft het mis. Er zijn inderdaad theesoorten die slaap tegen gaan, omdat er in de thee cafeïne zit. Dit is een stofje die juist helpt bij het goed wakker worden en blijven. Natuurlijk weten we allemaal dat brandnetelthee goed is, maar in deze post bespreken we nog wat andere opties en hier kan je nog een boeiende blogpost vinden over rustgevende thee ook!
Theesoorten
Er zijn vijf soorten thee die gebruikt kunnen worden voor het slapen gaan. Het gaat om de zwarte thee, de groene thee en witte thee. De groene en witte thee bevatten naast een klein beetje cafeïne een aminozuur genaamd L-theanine. Dit biedt ontspanning, angstvermindering en stress. Daarnaast heb je nog de Oolong en de Darjeeling thee. Deze twee zitten tussen zwarte en groene thee in en zijn bloem en notig van smaak. Bij al deze soorten thee wordt er gebruik gemaakt van de bladeren van de zogeheten ‘Camellia sinensis’, ook wel de theeplant genoemd. Voordat de thee ontstaat, worden de bladeren verfijnd, geknipt, gedroogd om vervolgens om vervolgens de thee te laten ontstaan.
De Camellia zou aminozuur bevatten dat theïne wordt genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat er een werking optreed in je cognitieve functies. Dit betekent dat het een kalmerende werking heeft op je lichaam en zenuwstelsel en de kwaliteit van slaap bevorderd. In theïne zit wel een klein beetje cafeïne in verwerkt. Ben je gevoelig voor cafeïne, dan zijn de hierboven genoemde theesoorten misschien iets minder geschikt. In zwarte, groene, witte en Oolong en Darjeeling thee zit namelijk een klein beetje cafeïne in verwerkt. Je kunt dan het beste kruidenthee gebruiken die tot de vierde soort behoort die slaap bevorderd. Bij kruidenthee worden niet alleen de bladeren maar ook de kruiden, stam, schors, bloemen en overige delen van de plant gebruikt om thee van te maken. Bij de ene plantsoort zorgt de aroma dat wordt geactiveerd door heet water ervoor dat het lichaam ontspant, bij andere planten komen weer bepaalde stoffen in het hete water vrij die zorgen dat je sneller in slaap valt.
Zwarte, groene, witte, Oolong en Darjeeling thee
Er zijn diverse soorten thee te verkrijgen die maar een klein beetje cafeïne bevat die helpen de nachtrust te bevorderen. Zo heb je de zogeheten ‘slaap’ theesoorten die verschillende aanbieders van thee op de markt hebben gebracht. Wil je het optimale resultaat, dan is kruidenthee aan te raden.
Kruidenthee soorten
Kruidenthee kent vele soorten die helpen de nachtrust te verbeteren. Elk soort kruid heeft zijn eigen werking. Zo heb je lavendel dat bekend staat voor een kalmerend effect, waardoor je sneller in slaap valt. Lavendel wordt dan ook veel ingezet bij slaapproblemen. De passiebloem behoort ook tot de bekendste soorten kruidenthee die verkrijgbaar is. Het is een verzamelnaam voor vele bloemen waar de stof GABA in zit. Deze stof is een soort aminozuur dat het centrale zenuwstelsel kalmeert. Daarnaast heb je nog kruidentheesoorten zoals kamille, pepermunt, valeriaan en citroenbalsemthee.
Kamille bevat de stof apigenin die helpt je hersengedeelte te vertragen, waardoor je wat duffer wordt en sneller in slaap valt. Pepermuntthee kan juist overdag het beste gebruikt worden om je een oppepper te geven, waardoor je aan het einde van de dag moe bent en beter in slaap kunt vallen. Valeriaan bevat net als de kamille de stof apigenin die er ook voor kan zorgen dat je sneller en makkelijker in slaap valt. De citroenbalsemthee geeft een frisse smaak en een ontspannen stemming. Ook helpt het tegen stressklachten en verminderd het angst. Tot slot is nog te benoemen dat je ook kruidenthee soorten hebt die diverse kruidensoorten in de thee verwerkt hebben. Dit zorgt uiteraard voor een optimaal resultaat. Wel is op te merken dat er verschil kan zitten in de werking van de kruidenthee en de gebruiker ervan. Ieder mens reageert namelijk anders op kruiden en de werking hiervan kan dus ook verschillend zijn.
Graag wil ik weten of je Moringa theebladeren kan mengen met andere theesoorten? Bijvoorbeeld met mint?
Hoi José,
Dat kan zeker! Ik meng het bijvoorbeeld met kamillebloemen!