Als het aankomt op thee zijn er nogal wat soorten waar je voor kunt kiezen. Van de standaard zwarte theesoorten tot aan de exotische Japanse thee. Wist je echter ook dat er theesoorten zijn die je zelf hier in Nederland kunt vinden? De plant brandnetel is bijvoorbeeld overal in de natuur te vinden. Met deze plant kun je heerlijke brandnetelthee zetten. Thee die niet alleen lekker is, maar die ook nog eens een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee weet te brengen. Aangezien niet iedereen bekend is met brandnetelthee hebben we voor jou het een en ander op een rijtje gezet. Door dit artikel goed door te nemen zal ook jij er binnen no time achter komen waarom brandnetelthee dé toevoeging is voor jouw theeverzameling.
Wat is de brandnetel eigenlijk?
Willen we er achter komen wat brandnetelthee is en wat de voordelen zijn van brandnetelthee dan is het handig om even stil te staan bij de brandnetel zelf. De brandnetel is een struik die afkomstig is uit Noord-Europa en Azië. De wetenschappelijke naam is Urtica dioica. De brandnetelplant is de bekendste van de brandnetelfamilie Urticaceae. De plant heeft hartvormige bladeren en gele of roze bloemen, maar de stengel is bedekt met kleine, stijve haartjes die bij aanraking prikkende chemicaliën vrijgeven. Precies, dit is waar die pijn vandaan komt als je hem per ongeluk aanraakt. De bladeren en de wortel van de brandnetelplant kunnen worden geplet en verwerkt tot poeders, tincturen, crèmes, theeën en nog veel meer. Hoewel mensen het al eeuwenlang gebruiken als een kruidengeneesmiddel, ondersteunen nieuwe onderzoeken de bewering dat deze plant veel gezondheidsvoordelen te bieden heeft. Hier komen we straks nog op terug, voor nu is het handig om eerst even te kijken naar de vraag hoe je zelf brandnetelthee kunt maken.
De brandnetelthee – hoe moet je het zetten?
Op het eerste gezicht lijken ze misschien geen ideaal plantje voor planten. Ze zijn nu eenmaal niet zo makkelijk om te plukken. De brandnetel is echter een fantastische plantensoort die prima als ingrediënt kan worden gebruikt in alles. Van pastagerechten tot soepen en stoofschotels tot kruidenthee en zalfje. Jij kunt zelf ook prima brandnetelthee maken, je hoeft het alleen maar even te plukken. Draag wel altijd handschoenen bij het plukken, zo voorkom je die nare jeuk. Over het algemeen is één theelepel verse of gedroogde brandnetel per kopje thee een goede verhouding, hoewel sommige mensen tot vier theelepels droog blad per 2/3 kopje water gebruiken om te zorgen voor wat meer smaak. Voor een sterkere smaak kun je de bladeren met een vijzel en stamper pletten vlak voordat je het water toevoegt. Voor een normaal kopje thee kan de brandnetelthee vijf tot 20 minuten worden ondergedompeld in water dat aan de kook is gebracht. Je kunt het ook op kamertemperatuur laten trekken voor een sterke smaak. Voeg je wat ijs toe dan krijg je een heerlijke ijsthee. Wel moet je hier zelf nog wat suiker of zoetstof aan toevoegen, van nature is de brandnetelplant namelijk niet zo heel erg zoet.
Gezondheidsvoordelen van brandnetelthee
Naast het feit dat brandnetelthee gewoon ontzettend lekker is brengt brandnetelthee veel gezondheidsvoordelen met zich mee. We zien dit vaker bij de groene theesoorten, zo hebben we in een andere blog al laten zien wat de voordelen zijn van groene thee. Om wat makkelijker voor je te maken hebben we de belangrijkste gezondheidsvoordelen hieronder even voor je op een rijtje gezet. Zo weet je beter wat je kunt verwachten bij het drinken van brandnetelthee:
- Brandnetelthee werkt mogelijk ontstekingsremmend
Een ontsteking is de manier waarop je lichaam zichzelf geneest en infecties bestrijdt. Echter kan een chronische ontsteking aanzienlijke schade toebrengen aan je lichaam. brandnetelthee bevat verschillende stoffen die de ontsteking kunnen verminderen. In verschillende onderzoeken verminderde brandnetel het niveau van meerdere ontstekingshormonen. Hieruit volgt dat brandnetelthee mogelijk in staat kan zijn om artritis te verlichten. In een studie van 27 personen verminderde het aanbrengen van een speciale brandnetelcrème op de door artritis aangetaste gebieden de pijn aanzienlijk in vergelijking met een placebobehandeling. Dit is natuurlijk een zalfje, maar er zitten dezelfde stoffen in als in de brandnetelthee. Onderzoek is natuurlijk nodig om brandnetelthee echt te kunnen zien als een ontstekingsremmend drankje, maar de voorlopige onderzoeken zien er in ieder geval goed uit. Je zou het altijd eens kunnen proberen om te zien of jij wellicht baat hebt bij brandnetelthee.
- Brandnetelthee kan helpen tegen prostaatproblemen
Tot 50% van de mannen van 51 jaar en ouder hebben last van een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat wordt meestal goedaardige prostaathyperplasie genoemd. Wetenschappers weten niet zeker wat de oorzaak is van een vergrote prostaat, maar een ding is zeker en dat is dat het kan leiden tot aardig wat problemen bij het plassen. Interessant is dat enkele studies suggereren dat brandnetel kan helpen bij de behandeling van deze vergrote prostaat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze krachtige plant de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron – een krachtigere vorm van testosteron – kan voorkomen. Het stoppen van deze omzetting kan helpen bij het verkleinen van de prostaat. Studies bij mensen met een vergrote prostaat tonen aan dat brandnetelextracten helpen bij de behandeling van korte- en lange termijn problemen bij het plassen. Het zou dus zomaar zo kunnen zijn dat brandnetelthee hier echt een belangrijke rol kan gaan spelen voor de behandeling.
- Brandnetelthee is een superfood
Brandnetelthee werd vroeger al gedronken in het oude Griekenland. In het middeleeuwse Europa werd brandnetel beschouwd als een soort wondermiddel en werd het gebruikt voor allerlei kwalen. Brandnetelthee wordt beschouwd als licht laxerend en verwarmend. Vandaag de dag wordt het vaak gezien als een zogeheten superfood. Brandnetelthee bevat namelijk een hele hoop gezonde voedingsstoffen. In de thee zit met name vitamine A, diverse B-vitamines (waaronder B-1, B-2, B-3 en B-5), vitamine C, aminozuren, calcium, vetzuren, foliumzuur, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor en kalium. Het bevat ook talrijke fytonutriënten en antioxidanten. Hieronder vallen onder andere azijnzuur, bètacaroteen, betaïne, cafeïnezuur en lycopeen. Dit zijn teveel stoffen om allemaal uit te lichten, maar het mag wel duidelijk zijn dat er een hoop gezonde voedingsstoffen in de brandnetel thee zitten die het lichaam ondersteunen. Om deze reden wordt het alom gewaardeerd als een gezonde drank.
- Brandnetelthee kan je bloeddruk verlagen
Ongeveer één op de drie Nederlandse volwassenen heeft een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is een ernstig gezondheidsprobleem omdat het risico op hartaandoeningen en beroertes toeneemt bij een hoge bloeddruk. Brandnetel werd traditioneel gezien al gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Dierenproeven tonen aan dat brandnetelthee en brandnetels in het algemeen op verschillende manieren kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen. Zo kan het de productie van stikstofmonoxide stimuleren. Dit werk als een vaatverwijdend middel. Vasodilatoren ontspannen de spieren van uw bloedvaten en helpen ze te verbreden. Bovendien heeft brandnetel stoffen die kunnen fungeren als calciumkanaalblokkers. Deze kunnen je hart ontspannen door de kracht van contracties te verminderen. De effecten van brandnetel op de bloeddruk bij mensen zijn echter nog wel een beetje onduidelijk, er zijn dus meer menselijke studies zijn nodig om dit echt met zekerheid te zeggen. Maar ook hier zijn er dus wel aannames dat brandnetelthee echt veel voordelen kan bieden.
Is brandnetelthee veilig om te drinken?
Een vraag die veel mensen hebben is of het veilig is om brandnetelthee te drinken om zelf de gezondheidsvoordelen te ondervinden. Zorg ervoor dat je met je arts praat voordat je zomaar een nieuw kruid of supplement probeert. Zelfs all-natural voedingsmiddelen en dranken zoals thee kunnen allergische reacties veroorzaken. Sommige kruiden en supplementen kunnen schadelijk zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Hoewel brandnetel over het algemeen als veilig en niet giftig wordt beschouwd, zijn er enkele bijwerkingen verbonden aan het oneigenlijke gebruik ervan: Bijwerkingen kunnen onder andere zijn:
- een verstoorde maag, huidirritatie, huiduitslag en zweten – Deze klachten komen weinig voor, maar er zijn altijd mensen die allergisch zijn voor bepaalde plantensoorten.
- interacties met bepaalde medicijnen – Je moet vooral oppassen als je antistollingsmiddel, antihypertensiva, een bloedverdunner, diureticum, diabetes, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen of lithium gebruikt. Overleg het altijd even met je dokter.
- bepaalde algemene klachten zoals jeuk – Deze bijwerkingen komen vaker voor wanneer de wortel tot thee wordt gemaakt dan wanneer de thee van brandnetelbladeren wordt gemaakt. Gelukkig gebruik je de wortel toch niet zo vaak, de smaak zit hem immers in de bladeren. Het maximaal aanbevolen gebruik van brandnetelthee is vier kopjes per dag.
Door de vele gezondheidsvoordelen is brandnetelthee echt een prima drankje om te drinken. De talloze gezonde voedingsstoffen maken dit echt een van de beste theesoorten die je maar kunt drinken voor je gezondheid. De frisse smaak maakt het daarnaast ook een heerlijk drankje voor in de zomer. Mocht je nu nog veel meer willen weten over brandnetelthee en over andere theesoorten dan raden wij je aan om hier op de blog te blijven hangen. Hier zijn nog veel meer artikelen te vinden die je alles laten zien wat je maar moet weten over de thee industrie.