Gietijzeren theepotten zijn een belangrijk element in de Japanse theeceremonie en een accessoire dat gewaardeerd wordt om zijn elegantie en duurzaamheid.
Gietijzer – een legering van ijzer en koolstof, geeft stevigheid aan het vat en houdt de warmte effectief vast, zodat het een geïnspireerde keuze is voor theeliefhebbers die hun favoriete drank in de best mogelijke omstandigheden willen bereiden. Wij nodigen je uit om de geschiedenis van gietijzeren theepotten, hun voordelen en ook enkele onderhoudstips te lezen!
De geschiedenis van gietijzeren theepotten
Gietijzeren theepotten kwamen voor het eerst in Japan in gebruik, waarschijnlijk in de 17e en 18e eeuw, na de popularisering van de groene Sencha-thee. Het bestond uit hele bladeren, in tegenstelling tot Matcha, dat in poedervorm werd gebruikt. In de Japanse samenleving werd Sencha een informeel ritueel voor het genieten van thee met familie en vrienden, waarvoor het juiste keukengerei nodig is.
Aangezien de Chinese gebruiksvoorwerpen en gereedschappen voor het zetten van thee vrij duur waren, verscheen de gietijzeren theepot, ook Tetsubin genoemd. Het werd een veelgebruikt huishoudelijk instrument, gebruikt om water te koken, thee te zetten en zelfs om het huis te verwarmen. In de 19e eeuw evolueerde het ontwerp van gietijzeren theepotten van eenvoudig tot zeer gedetailleerd, waarbij de prijs steeg in verhouding tot de mate van complexiteit van de versieringen.
Hoewel deze theepotten vandaag veel betaalbaarder zijn dan 200 jaar geleden, blijven ze in Japan een symbool van welzijn. Je denkt misschien dat de prijs van een gietijzeren theepot erg hoog kan zijn. De prijs weerspiegelt echter de kwaliteit, maar ook de mate van weerstand. Een porseleinen theepot kost eigenlijk minder, maar kan gemakkelijker breken.
Redenen om voor een gietijzeren theepot te kiezen
- IJzer houdt de temperatuur van het water gelijkmatig en het aroma van de theebladeren wordt beter geëxtraheerd;
- Theepotten van gietijzer hebben een zeer lange levensduur van enkele tientallen jaren;
- Het houdt de warmte efficiënter vast dan theepotten van klei of keramiek;
- Het biedt veiligheid omdat het geen potentieel giftige chemicaliën bevat;
- Door zijn esthetisch uiterlijk kan het ook als decoratief element worden gebruikt;
- Het draagt bij tot de opname van ijzer in het lichaam (alleen theepotten die van binnen niet geëmailleerd zijn);
Hoe een gietijzeren theepot opbergen en schoonmaken
- Was de waterkoker alleen met warm water, zonder afwasmiddel of ruwe sponzen. Spoel grondig na en veeg vervolgens met een schone, droge doek de binnen- en buitenkant af terwijl deze nog warm is;
- Niet in de magnetron of vaatwasser doen;
- Zet er geen vruchtenthee in om te voorkomen dat de geëmailleerde coating wordt aangetast. Gebruik het voor witte, zwarte of groene thee;
- Laat het niet gedurende lange tijd gevuld met water of thee;
- Gebruik geen keukengerei dat de binnenkant kan beschadigen;
- Niet-geëmailleerde gietijzeren ketels kunnen op een laag vuur worden gebruikt, maar zij moeten wel eerst met water worden gevuld, anders kunnen er barsten in het stuk ontstaan. Als het water kookt, zet je het vuur uit en wacht je nog een minuut, zodat de theepot de tijd heeft om volledig op te warmen.
Geef een reactie