Er zijn veel soorten thee verkrijgbaar, elk met zijn eigen kenmerkende smaak en zetinstructies. Terwijl de meeste mensen groene thee beschouwen als de belangrijkste theesoort, is witte thee eigenlijk het minst bewerkt en heeft het een lichte, frisse smaak die heel anders is dan de rijke smaken van groene of zwarte thee. Om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je witte thee op de juiste temperatuur zet. Maar wat is witte thee precies en waarom is de zettemperatuur van zo’n groot belang?
Wat is witte thee?
Witte thee wordt gemaakt van bladeren die worden geoogst en gedroogd. Dit verschilt van zwarte thee, die wordt gemaakt van bladeren die volledig zijn geoxideerd voordat ze worden gedroogd.
In witte thee vindt slechts een beperkte hoeveelheid fermentatie plaats tijdens de verwerking, wat leidt tot een mildere smaak dan je zou vinden in andere theeën. Omdat er minder oxidatie heeft plaatsgevonden voor het drogen, behoudt witte thee ook meer van zijn antioxidanten dan zwarte of groene thee.
Wanneer je een specifieke witte thee kiest om te zetten, onthoud dan dat kleur niet noodzakelijkerwijs kwaliteit betekent: de meeste experts zijn het erover eens dat geen enkele soort witte thee beter is dan een andere. Het belangrijkste is waar het wordt verbouwd en hoe het wordt verwerkt.
Waarom is de watertemperatuur belangrijk bij het zetten van thee?
Het doel van water bij het zetten van thee is om smaak uit bladeren te halen. Water dat te warm of te koud is, zal dat niet effectief doen. Afhankelijk van je watertemperatuur zet je zelfs helemaal geen kopje thee!
Het is mogelijk om kokend water te gebruiken en een perfect kopje zwarte thee te maken, maar groene en witte thee zijn delicater. Dus als je op zoek bent naar maximale smaakextractie met die theeën, helpt het om te begrijpen hoe hoge temperaturen je brouwsel kunnen verbeteren en/of schaden.
De juiste temperatuur om witte thee te zetten
Als je thee wilt zetten, is het belangrijk om te weten op welke temperatuur je dit het beste kunt doen. Als je water te heet is, kan het overmatig worden geëxtraheerd en je thee een bittere smaak geven. Aan de andere kant, als het niet heet genoeg is, zal er niet genoeg reactie zijn tussen die hitte en je bladeren, dus mis je die volle smaken ten gunste van zachte thee.
De juiste temperatuur voor het zetten van witte thee is meestal ongeveer 80-88 graden Celsius. Die cijfers zijn eigenlijk ook relatief vergelijkbaar voor de meeste andere theeën, dus houd ze in gedachten!
Verschillende soorten zettemperaturen van witte theeën
De meeste soorten witte thee worden anders verwerkt. Sommige worden in de pan gebakken, andere worden gestoomd; weer anderen ondergaan een wat langer oxidatieproces. Al deze technieken beïnvloeden hoe warm je je kopje witte thee moet zetten.
Over het algemeen moet witte thee bij lagere temperaturen worden gebrouwen dan groene of zwarte thee. Het beste is om de vuistregels voor het zetten van witte thee in acht te nemen en verder zelf te experimenteren met zettemperaturen om erachter te komen wat bij jouw smaak past. Ieder z’n smaak is anders, dus dat is altijd giswerk.
Geef een reactie