Veel mensen stellen de vraag wat nu precies de juiste watertemperatuur is voor het zetten van een gezonde kop groene thee. We zetten hier alles nog eens op een rijtje en geven enkele handige tips.
Waarom is een juiste watertemperatuur belangrijk?
De watertemperatuur is van kritisch belang bij het correct bereiden van de beste en gezondste kwaliteit van groene thee.
Als het gebruikte water te warm is, riskeer je dat de thee bitter gaat proeven en dat ook veel van de aroma’s zullen verloren gaan. Als de temperatuur te laag is, dan kan het water niet ten volle de smaak van de theebladeren opnemen. De juiste temperatuur voor het zetten van groene thee is lager dan voor zwarte thee.
Waarom is een lagere watertemperatuur beter voor groene thee?
Een reeks stoffen in de theeblaadjes dragen bij aan de uiteindelijke smaak en aroma van de groene thee.
De smaak en ook de zoetheid van groene thee wordt bepaald door diverse aminozuren en natuurlijke suikers. De polyfenolen (tannine) in thee kunnen bijdragen aan de bittere smaak en een droog smaakgevoel in de mond. Aminozuren ontbinden bij 60 °C terwijl bepaalde tannine ontbinden bij 80 °C. Daarom is het nodig dat lagere watertemperaturen worden gebruikt. Zo zorgt men ervoor dat de zoete en complexe aroma’s van de groene thee niet overweldigd zullen worden door de bitter smaken die zouden vrijkomen bij hogere temperaturen.
Wat is de juiste temperatuur voor groene thee?
Sommige mensen zetten nog altijd groene thee met kokend water. Dit is verkeerd en resulteert in minder lekkere en minder gezonde groene thee. Als basisrichtlijn kunnen we stellen dat groene thee het lekkerst smaakt als hij gezet is met een watertemperatuur van 60°C tot 85°C. We kunnen dit verfijnen door rekening te houden met twee factoren: namelijk de kwaliteit van de thee en het tijdstip van de oogst. Deze twee factoren beïnvloeden ook de keuze van de exacte temperatuur. Voor thee geplukt in het voorjaar moeten we lagere temperaturen gebruiken gezien deze een hoger gehalte aan aminozuren hebben.
Hoe weet ik wanneer het water de juiste temperatuur heeft?
Het water wordt gekookt in een waterkoker, in de kookpot of fluitketel. Het eenvoudigste zou zijn om dan de temperatuur van het water meten met een thermometer.
Vervolgens moet je het water laten afkoelen tot de juiste temperatuur.
Hoe lang?
Ik heb volgende afkoel-test uitgevoerd : Waterkoker (Tefal) met 1,5 liter inhoud laten koken, vervolgens om de x minuten de watertemperatuur gemeten met een thermometer (nauwkeurigheid °5C). Vervolgens de test opnieuw uitgevoerd maar dan in een glazen kop van 200ml. Hieronder zie je het resultaat en kan je zien dat het water, in de waterkoker en ook in het glas, langzamer afkoelt dan je in eerste instantie zou aannemen.
[table class=”center” caption=”Water afkoel-test” width=”500″ colwidth=”50|100|100″ colalign=”center|center|center”]
Na x minuten, In waterkoker, In glazen kop (200ml)
0, 100°C,100°C
1, 90°C,90°C
2,85°C,85°C
4,80°C,85°C
6,75°C,80°C
8,70°C, 75°C
10,70°C,70°C
12,65°C,65°C
15, 65°C,60°C
[/table]
Conclusie :
Om je groene thee te zetten met een water temperatuur van 80°C moet je minstens 4 minuten het water in de waterkoker laten afkoelen. Om je thee te zetten met een watertemperatuur van 65°C, moet je 12 tot 15 minuten wachten. Ook uitgegoten in de glazen kop blijven dezelfde afkoeltijden ongeveer van toepassing.
Dit is toch enigszins verrassend lang.
Om het afkoelen van het water iets te versnellen, kan je het water uit de ketel in een koel glas of keramische kop uitgieten en dan het water heen en weer overgieten in een ander glas of kop tot de gewenste temperatuur bereikt wordt. Giet dan het water in je theepot en laat de thee trekken.
Hoe lang moet ik groene thee dan laten trekken?
Het zetten van groene thee moet correct gebeuren. Te lang laten trekken (infusie) geeft een bitter resultaat en een minder lekkere smaak. Fabrikanten geven op de verpakking of in hun brochures meestal aan welke infusietijd ideaal is maar wij raden aan te experimenteren en proeven met een infusietijd van 2 à 3 minuten. Bij het gebruik van losse theeblaadjes, blijkt Japanse groene thee het lekkerst te zijn bij 1 à 2 minuten, terwijl Chinese groene thee eerder 2 à 3 minuten nodig heeft (dit komt omdat de Japanse thee kleinere blaadjes heeft dan de Chinese theebladeren). De infusietijd kan verhoogd worden bij een lagere watertemperatuur.
Samengevat :
- Nooit kokend water gebruiken voor groene thee te zetten.
- Laat je thee lang genoeg afkoelen (zie de afkoel-tabel)
- Proef je thee met een watertemperatuur van 60°C tot 85°C en pas eventueel aan volgens de richtlijnen van de fabrikant.
- Laat groene thee nooit te lang trekken. Twee à drie minuten is een goede richttijd voor de infusie van de meeste groene theeën.
Persoonlijk heb ik jaren gebruik gemaakt van te hoge watertemperaturen. Het is pas sinds ik echt begon te letten op de juiste watertemperaturen dat ik groene thee pas echt ben beginnen proeven.
Welke watertemperatuur gebruik jij bij jouw soort groene thee? Wat zijn jou ervaringen bij het zetten van groene thee?
Deel je mening met andere liefhebbers!
Gezondheid!
[ois skin=”Na blog post”]
Vond je dit een leuk artikel ? Deel het dan met je vrienden en laat ook een reactie na – wij horen graag je mening:
Siemens heeft een waterkoker waarop je een watertemperatuur kunt kiezen van 70-80-90 of 100`!!
Dagelijks gebruik ik groene thee en heb hiervoor een waterkoker van tefal met t° aanduiding die heel praktisch is. Aanrader.
Dank voor het informatieve artikel. De afkoeltijdentabel is ook erg handig.