Thee, veel mensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Als het aankomt op thee zijn er nogal wat soorten waar je voor kunt kiezen. Deze verscheidenheid brengt met zich mee dat er voor veel mensen wel een theesoort te vinden zal zijn die precies aansluit bij wat diegene zoekt. Een van de theesoorten die veel gedronken wordt is Sencha thee. We zien dat nog niet iedereen bekend is met deze theesoort en met de voordelen die Sencha thee met zich mee weet te brengen. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel het een ander voor je op een rijtje gezet. Door dit artikel goed door te nemen krijg je een volledig beeld bij de unieke Sencha theesoort.
Wat is Sencha Thee?
Er is een breed gamma aan groene thee in Japan, maar de meest voorkomende groene thee is “Sencha”, wat zelf ook groene thee betekent. Het is de meest gedronken infuusthee in Japanse huishoudens.
Als we aan groene thee denken, denken we maar aan één ding; normale groene thee. Maar veel mensen weten niet dat er verschillende soorten groene thee zijn. Sommige van deze soorten zijn onder andere luciferthee, matcha thee en sencha thee. Wat deze groene theesoorten verschillend maakt van elkaar is de manier waarop de boeren de plant laten groeien en de manier waarop ze de plant verwerken. In plaats van in te gaan op elke soort thee, gaan we het hebben over degene die het meeste praatjes krijgt. Sencha groene thee is een heel gewone thee en het is de meest populaire groene thee in Japan. Groene thee bestaat al sinds de 17e eeuw, dit was de eeuw waarin de sencha thee voor het eerst werd gedronken. In deze eeuw werd het theeblad vanuit China naar Japan gebracht. Voor die tijd was matche thee de favoriete drank in Japan. Maar toen sencha eenmaal was geïntroduceerd, werd het een go-to theesoort voor de Japanners. De thee hoefde namelijk in tegenstelling tot andere theesoorten niet vooraf bereid te worden, je kunt er dus snel van genoegen. In de wereld van vandaag is sencha nog steeds een favoriete theesoort. In feite is 80% van alle thee die uit Japan komt sencha.
Sencha Fukujyu
De vele gezondheidsvoordelen van sencha thee
Zoals al even kort naar voren is gekomen zitten er veel voordelen aan het nuttigen van sencha thee. Het is dan ook niet zo raar dat er zoveel mensen zijn die experimenteren met deze unieke theesoort. Door de grote hoeveelheid voedingsstoffen die in de bladeren zitten kan sencha thee echt bijdragen aan een betere gezondheid. Hieronder hebben we het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste gezondheidsvoordelen van sencha thee even voor je op een rijtje te zetten:
- Sencha thee bestrijdt vrije radicalen
Vrije radicalen zijn moleculen die ons lichaam beschadigen. Het is bekend dat ze ons DNA beschadigen, wat kanker kan veroorzaken en het verouderingsproces kan versnellen. Sencha groene thee heeft veel antioxidanten en andere voedingsstoffen. Deze stoffen helpen bij de bestrijding van deze radicalen. Dit betekent dat deze thee het risico op vele soorten kanker kan verminderen en de oxidatieve stress in ons lichaam kan verlagen. Precies, sencha thee is dus echt super gezond om te drinken in plaats van je normale theetjes.
- Sencha thee helpt bij gewichtsverlies
Sencha is een grote vetverbrander. De vele antioxidanten in de sencha thee kunnen je helpen om extra calorieën te verbranden. Ook kan de cafeïne in deze groene thee je stofwisseling stimuleren. Dit geeft je meer energie gedurende de dag terwijl je vet verbrand. Let er alleen wel op dat cafeïne niet zo goed is voor het slapen. Probeer dus om in de avond geen sencha thee meer te drinken.
- Sencha thee versterkt het immuunsysteem
Dankzij de hoge gehaltes aan vitamine C en andere antioxidanten kan sencha thee veel ondersteuning bieden aan je immuunsysteem. Het kan voorkomen dat infecties en virussen de overhand krijgen door meer witte bloedcellen aan te maken. Deze cellen kunnen ook helpen om de duur van een verkoudheid of griep te verkorten. Dit maakt het een prima aanvulling voor de mensen die al niet zo’n heel erg sterk immuunsysteem hebben.
- Sencha thee verminderd slecht cholesterol
Studies tonen aan dat sencha groene thee goed is voor het verlagen van LDL, ook wel het slechte cholesterol. Dit is geweldig voor het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van hartziekten. Iedereen die gevaar loopt voor hartproblemen moet deze thee eens proberen. Gebruik je het om je bloeddruk te verlagen dan is het wel verstandig om eerst even contact op te nemen met je huisarts. De sencha thee kan namelijk tegenstrijdig werken met bepaalde medicatie die gebruikt wordt tegen een te hoge bloeddruk. Wees je hier dus van bewust voordat je sencha thee gaat gebruiken.
- Sencha thee geeft je energie
Aangezien deze thee cafeïne bevat, zal het je zeker een boost geven. Sencha thee heeft daarnaast aminozuur met de naam theanine, dit helpt je lichaam om te kalmeren en om de crash te voorkomen die je kunt krijgen van cafeïne. Ook in groene thee zit niet veel cafeïne. Dit betekent dat de energieboost die je krijgt niet zo sterk zal zijn als koffie, maar het zal wat meer ontspannen en stabieler zal zijn. Van je stoel stuiteren is waarschijnlijk niet iets waar je echt op zit te wachten.
- Sencha thee verbetert de mondhygiëne
Interessant is dat sencha-thee ook fluoride bevat, wat helpt om je tanden te versterken en gaatjes te voorkomen. Bovendien kan dit helpen bij het voorkomen van een slechte adem en het bestrijden van ziektekiemen in de mond. Je moet natuurlijk nog wel gewoon poetsen, maar het is in ieder geval wel een goede ondersteuning. Hierdoor krijg je in ieder geval een frisse adem na het drinken van een kopje sencha thee.
Sencha vs. Matcha thee
Zowel matcha als sencha zijn zeer populaire soorten thee. Echter zitten er grote verschillen tussen deze beide theesoorten. Om te beginnen wordt sencha in de zon gekweekt. De matcha thee wordt daarentegen in de schaduw gekweekt. Dit maakt het echt een andere theesoort om te drinken. Sencha heeft meer catechine antioxidanten vanwege de zon, terwijl matcha meer cafeïne heeft dan sencha thee. Beide zijn gezonde theemogelijkheden, maar de ene is dus meer geschikt dan de andere voor mensen die gezond willen leven. Qua smaak heeft sencha groene thee een opbeurende en verfrissende smaak. Dit resulteert in een nootachtige/fruitige afdronk. Voor matcha is de smaak zacht en hartig met weinig afdronk. Beide theesoorten hebben wel een wat aardse smaak. Qua kleur is sencha eerder donkergroen, dit terwijl matcha-theepoeder heldergroen van kleur is.
Een heerlijke theesoort om te proberen
Als je nog nooit sencha thee gedronken hebt dan is het echt een aanrader om dit wel eens een keer tee doen. je hebt wel gezien dat er talloze gezondheidsvoordelen zitten aan deze unieke theesoort. Wist je dat er nog veel meer theesoorten zijn die bekend staat om hun gezonde eigenschappen? Als je er achter wilt komen welke theesoorten dit precies zijn dan is het handig om even te blijven hangen op deze blog. Hier zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je een uniek kijkje geven in de historie van de verschillende theesoorten.
Verwerking voor Sencha Groene Thee
Goed, je weet nu wat sencha thee is. Wat je allee nog niet weet is hoe het verwerkingsproces er eigenlijk uitziet. Het proces begint met de camellia sinensis plant, zoals bijna alle theesoorten. Sencha wordt gemaakt van bladeren die onder direct zonlicht groeien. Dit is anders dan andere soorten groene thee, hier komen we straks nog wel op terug. Nadat de plant is gegroeid, worden ze geoogst in de eerste of tweede flush. De eerste oogst is altijd de beste kwaliteit sencha. Deze eerste flush staat bekend als Sencha. Ook de bladeren van de bovenste scheuten worden meestal geplukt omdat het de jongste bladeren zijn. Na het groei- en plukproces gaan de bladeren naar een plantage. Hier gebeurt het echte werk.
Ten eerste begint het stoomproces direct om oxidatie te voorkomen. Oxidatie beïnvloedt de uitkomst van de thee echt op een vrij heftige manier. Als de bladeren gedeeltelijk geoxideerd zijn, wordt het oolong-thee. Volledig geoxideerde bladeren worden zwarte thee en groene thee heeft geen oxidatie. De theebladeren gaan in het droog- en rolproces. Hier krijgt de thee zijn vorm en smaak, terwijl ze in de cilinders worden gedroogd en afgebroken. Het resultaat is dat de vorm van de blaadjes naaldvormig is en dat de smaak enorm vers blijft. Andere manieren om de bladeren te bereiden kunnen resulteren in verschillende soorten sencha-thee. Ongeacht de soort, is er niet veel verwerking nodig voor sencha thee. Dit zorgt ervoor dat de thee al zijn voedingsstoffen behoudt.
De theeplanten, gebruikt om Sencha te maken, staan in de volle zon. De eerste oogst van Sencha (aangeduid als “shincha”) valt samen met de lentebloei van de kersenbomen. Traditioneel wordt de eerste oogst gevierd als ‘eerste smaak van het jaar’ en vaak als geschenk gegeven.
Sencha theeblaadjes worden geoogst van april tot juni. De theebladeren zijn goed herkenbaar: ze zijn glanzend en hebben een pijlvormige vorm met een sterke geur. Aangezien Sencha wordt gemaakt van de eerste en soms ook tweede oogst in het voorjaar, hebben deze bladeren ook de beste kwaliteit.
Zodra de theebladeren zijn geplukt, worden ze gestoomd om oxidatie te voorkomen. Dit proces duurt minder dan een minuut, maar het is de belangrijkste stap in het ganse bereidingsproces. De Chinese groene thee wordt gebakken in plaats van gestoomd en dit is meteen het belangrijkste verschil tussen de Japanse en Chinese groene thee.
Na het stomen worden de bladeren gedroogd en gerold, waardoor ze zacht en soepeler worden. Deze stap wordt herhaald met een tweede ronde van drogen en rollen, wat resulteert in verhoogde geur. Door het rollen krijgen de bladeren de herkenbare opgerolde vorm en worden ook de sappen in de bladeren vrijgemaakt zodat de smaak van groene thee nog intenser wordt. Een derde maal drogen beëindigt het proces.
Het rollen en drogen gebeurt tegenwoordig meestal machinaal. Het traditioneel rollen met de hand gebeurt ook nog maar het is een enorm tijdrovend proces. Bij het manueel rollen worden de theeblaadjes door mensenhanden gedurende uren over en weer gerold en geknepen over een verwarmd bed tot de Sencha langzaam droogt.
De bladeren worden vervolgens gezeefd of met de hand gesorteerd om eventuele stengels en andere resten te verwijderen.
De thee is dan eigenlijk klaar om genuttigd te worden want de theebladeren moeten niet rijpen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Sencha thee een goede zes maanden houdbaar is.
De sleutel voor het klaarmaken van Sencha is het gebruik maken van zacht water bij een lage temperatuur en een korte infusietijd van ongeveer 1 minuut. In Japan is het zeer gebruikelijk dat de Sencha bladeren hergebruikt worden bij het klaarmaken van maaltijden. Ze gaan goed samen met salades en gerechten met verse groene groenten.
Sencha wordt gewoonlijk genuttigd in bij theepauzes of na een maaltijd in een normale theekop. Initieel werd Sencha in Japan vers geserveerd in een beker voor thee pauzes en na de maaltijd. Nu is de Sencha in fles ook erg populair en wordt deze in grote hoeveelheden verkocht in supermarkten. Het wordt gekoeld gedronken bij de maaltijd of als een dorstlesser.
Klik hier voor meer informatie over andere types Japanse groene thee : Gyokuro, Tencha, Bancha, Matcha
Heb jij al Sencha geproefd ? Wat vond je er van ? Laat het weten en reageer even hieronder!
Leerzaam stuk. We hebben hem in huis. Ben benieuwd!
Ik wist niet dat deze thee zo fezind was en een helelekkere milde thee. Lekker buiten genieten van de sencha cherrie of lekker na de avond maaktijd
Nou Claudia, je gaat er iig niet beter van typen. Dus reminder: voor het schrijven van een stuk voor je werk, geen sencha!
Heerlijke thee, één van mijn favorieten…!
Heeeerlijk! Drink het al jaren, zonderr suikers uiteraard
Wordt sencha ook in soep gebruikt
Bedankt voor deze informatie.
Ik drink de ther vaak, maar wist niet de gezondheidsvoordelen.