De groene thee Gyokuro wordt al sinds honderden jaren door Japanners gekoesterd als de beste Japanse groene thee. De Engelsen noemen het Jade Dew, waarbij ze verwijzen naar de edelsteen-achtige kleur en de natuurlijk zoete smaak. In tegenstelling tot Sencha wordt Gyokuro niet dagelijks gedronken in gewone Japanse huishoudens want het is een thee die in Japan redelijk duur geprijsd staat.
We mogen ook niet stellen dat Gyokuro een superieure versie van Sencha is, want Gyokuro en Sencha zijn eigenlijk totaal verschillend. Gyokuro is een heel andere categorie Japanse groene thee.Dus rijst de vraag wat maakt Gyokuro dan zo bijzonder?
Wat kenmerkt de Gyokuro thee?
Ten eerste hebben de Gyokuro theebladeren een zeer diepe groene kleur terwijl Sencha bladeren eerder een geel-groene kleur hebben. Ten tweede is de smaak van deze thee ook speciaal, de thee smaakt zoals zeewier met een zachte, zoete en volle smaak.
De Gyokuro thee heeft een speciale teeltwijze, die relatief veel kost, wat de thee ook duurder maakt. De theestruiken worden namelijk, nadat de eerste knoppen verschijnen in het voorjaar, afgeschermd van de zon gedurende 20 tot 40 dagen voor de oogst begint. De theeplantages en de theeboeren gebruiken schermen van stro van de rijstplant of synthetisch gaas om de bladeren te af te schermen van de zonnestralen. Indien stro wordt gebruikt, is het essentieel dat er vers stro wordt gebruikt daar dit bij regen een invloed heeft op de kwaliteit en smaak van de theebladeren.
Deze afscherming van de zon heeft een invloed op de vorm en de chemische samenstelling van de theebladeren. Minder zon resulteert in een verminderde fotosynthese in de jonge theescheuten, waardoor de theeplant meer chlorofyl zal produceren en naar de bladeren zal sturen om de fotosynthese op gang te houden. De bladeren krijgen hierdoor de typische diepgroene kleur. Door de verminderde blootstelling aan de zon veranderen ook de verhoudingen van de suikers, aminozuren, cafeïne en flavanolen (die allen bijdragen aan de kleur, geur en smaak).
Door de schaduw verhoogt ook het gehalte theanine van de thee, een aminozuur dat aan thee een natuurlijke, volle en zoete smaak geeft. De theanine wordt, wanneer onderhevig, aan sterk zonlicht afgebroken en omgezet in catechine, dat een eerder bittere smaak geeft. Minder blootstelling aan zonlicht resulteert dus in een hoger gehalte theanine en dus in een mildere zoetere smaak, meer aroma’s en minder wrangheid.
Verwerkingsproces
De verwerking van de theebladeren voor Gyokuro is erg arbeidsintensief. Het verwerkingsproces van Gyokuro is in principe hetzelfde als bij Sencha. Toch moet de verwerking van Gyokuro met veel meer zorg gebeuren want de schaduw-geteelde bladknoppen zijn zachter en malser daar ze meer vocht bevatten dan veel andere soorten groene thee. Het blad wordt met de hand geplukt, meestal vanaf eind april tot begin mei (eerste flush). Bij het plukken wordt standaard een knop en 3 bladeren geplukt. Het is belangrijk om het derde blad me te plukken daar dit blad, dat veel langer aan de struik zit dan een jonger blad, meer mineralen en polyfenolen bevat. Dit is essentieel voor de sterke smaak van Gyokuro.
Eenmaal geplukt, worden de zorgvuldig uitgekozen bladeren licht gestoomd gedurende een goede 20 seconden om oxidatie te voorkomen (wat korter is dan bij Sencha). Aansluitend worden de theebladeren snel afgekoeld.
De tweede stap is een eerste keer rollen en laten drogen in de lucht. Het resultaat is een ruwe thee bekend als aracha, een ruwe vorm van thee met een relatief hoog watergehalte. De aracha wordt dan gesorteerd in diverse kwaliteiten van bladeren.
De fijnste theebladeren worden vervolgens geselecteerd om Gyokuro maken. Dan worden ze opnieuw gerold om nog meer vorm en smaak te krijgen. De theebladeren ondergaan in dit stadium verder nog rollen en drogen, tot het vochtgehalte gedaald is tot 5% en de theebladeren hun uiteindelijke naaldachtige vorm hebben bereikt.
In tegenstelling tot Sencha zal de afgewerkte Gyokuro niet meteen op de markt worden aangeboden maar moet de thee gedurende enkele maanden rijpen om zijn karakteristieke smaak verder ontwikkelen.
De theetuinen met de beste reputatie voor het maken van de hoogste kwaliteit Gyokuro thee zijn gevestigd in drie regio’s: Hoshinomura in Yame (Kyushu), Joyoshi in Kyoto en Okabe in Shizuoka (Honshu).
Bereiding
Gyokuro is een gevoelige groene thee en moet zorgvuldig gebrouwen worden om de beste smaak naar boven te brengen. Gyokuro thee wordt best klaargemaakt in zacht water (gekookt en daarna laten afkoelen tot ongeveer 50-60 °C). Als het water te warm is, zal dit de kleur en de smaak verpesten. Er wordt ook best een iets grotere hoeveelheid thee gebruikt, ongeveer 2 theelepels per kopje.
Aangezien het Gyokuro blad is veel malser is dan een Sencha theeblad is de infusietijd ook korter voor Gyokuro. Terwijl voor Sencha 1 minuut infusietijd volstaat, is voor Gyokuro, 30 tot 40 seconden lang genoeg. De tweede en derde infusie moeten een paar seconden korter zijn. Vanaf de vierde infusie mag de infusietijd telkens met 10 seconden verhoogd worden.
Er bestaan twee manieren om Gyokuro thee te zetten: de traditionele en de moderne methode.
De traditionele stijl maakt gebruik van minder water, ongeveer 6 gram theeblad per 100ml water, van extreem lage temperaturen en een langere infusietijd. Het geeft een dikkere sterkere thee.
De moderne brouwmethode is bijna identiek als het zetten van Sencha. Er wordt een kleinere hoeveelheid blad gebruikt, hogere temperaturen en kortere infusietijd. Dit geeft een sterke smaak en zachte zoetheid. Meestal wordt tegenwoordig de moderne methode gebruikt.
Gyokuro kan tot twee jaar bewaard worden in een luchtdichte, donkere houder.
[ois skin=”Na blog post”]
Klik hier voor meer informatie over andere types Japanse groene thee : Sencha, Bancha, Tencha, Matcha
Vind je deze pagina leuk? Deel het dan met je vrienden via de sociale media!
Heb jij al Gyokuro geproefd ? Wat vond je er van ? Laat het weten en reageer even hieronder!
Mia Verhaert zegt
Bij farmaline kun je hem online bestellen
Eveline Vereeken zegt
Beste,
Dit is mijn lieveling thee. Een zachte vettige zeewier smaak en de heerlijke aroma’s maken mijn dag goed. Echt een aanrader voor een groene thee liefhebber.
Wat ik echter wou vragen is waar ik deze kan bestellen in een webshop en zeker een shop die te betrouwen is en waarvan je weet dat de thee geen jaren oud is.
Helaas is mijn winkel in Gent ermee gestopt en zoek ik een andere winkel.
Graag uw idee hierover indien mogelijk!
Alvast bedankt,
Eveline Vereeken