Is gemberthee gevaarlijk? Dit is een vraag die we ontzettend vaak terug zien komen. Hoe dit gerucht ooit is ontstaan is niet helemaal duidelijk, mensen denken dat gemberthee gevaarlijker is dan andere theesoorten. Maar klopt dit eigenlijk wel? IS het inderdaad een schadelijke theesoort? Om hier achter te komen is het een goed idee om dit artikel door te nemen. We laten je namelijk alles zien over de vraag: is gemberthee gevaarlijk. Daarnaast gaan we in op de vele voordelen die deze thee met zich mee weet te brengen. Door deze informatie zul je beter zien wat je kunt verwachten bij het drinken van een kopje gemberthee.
Wat is gemberthee precies?
Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat er in gemberthee gember zit. Gember is een kruid wat door ontzettend veel mensen wordt gebruikt. Gember is een tropische bloeiende plant die oorspronkelijk in Zuidoost-Azië groeide, maar die nu op grote schaal beschikbaar over de hele wereld. Het is een plant die onderdeel uitmaakt van de Zingiberaceae familie, hierdoor is het verwant aan het kruid kurkuma De wetenschappelijke naam voor gember is Zingiber officinale. Deze naam is waarschijnlijk afkomstig van de Sanskrietnaam voor de specerij (singabera). De bladrijke plant wordt ongeveer drie meter hoog en produceert trossen groen-paarse bloemen. De gemberwortel of wortelstok is het deel dat wordt gebruikt als een specerij of een genezend middel. Afhankelijk van de plant kan de binnenkant van de wortel geel, rood of wit zijn. Het wordt geoogst door de hele plant uit de grond te trekken, de bladeren te verwijderen en de wortel te reinigen.
Gember voegt niet alleen een heerlijke smaak toe aan voedsel maar het zit ook nog eens vol met voedingsstoffen. Mensen gebruiken de wortel al duizenden jaren om te koken en te genezen. Oude geschriften uit Rome, Griekenland, China en Arabische landen beschrijven allemaal het gebruik van gember als medicijn. Het was vooral populair in de Aziatische geneeskunde als een behandeling voor maagproblemen, waaronder misselijkheid en diarree. Andere traditionele medische toepassingen van gember zijn de behandeling van spier- en gewrichtspijn, verkoudheid en griepverschijnselen, maagpijn, menstruatiekrampen en huidverbrandingen. Niet zo raar dat er zoveel mensen zijn die wel kunnen genieten van een kopje gemberthee.
De gezondheidsvoordelen van gemberthee
Straks laten we je zien wat het antwoord is op de vraag: “is gemberthee gevaarlijk”. Voor het zover zullen we echter eerst kijken naar de veel voordelen die gemberthee met zich mee weet te brengen. Wat zijn namelijk de redenen dat mensen ervoor kiezen om gemberthee te drinken? We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste voordelen hieronder op een rijtje te zetten:
- Gemberthee kan helpen bij een verkoudheid of bij de griep
Veel mensen gebruiken gemberthee of gember in het algemeen om te helpen herstellen van een verkoudheid of griep. Het bewijs voor dit middel is vaak anekdotisch, maar niet altijd. In 2013 bestudeerden onderzoekers de effecten van verse en gedroogde gember op één respiratoir virus in menselijke cellen. De resultaten gaven aan dat verse gember kan helpen bij de bescherming van de luchtwegen, terwijl gedroogde gember niet hetzelfde effect had. Ook in 2013 werd in een kleine studie de populariteit van de kruidengeneeskunde als verkoudheids- of griepbehandeling onderzocht. Na een peiling van 300 apotheekklanten op twee verschillende locaties, stelden de onderzoekers vast dat 69% van de ondervraagden kruidengeneeskunde gebruikte en dat het grootste deel van deze groep het effectief vond. Gember behoorde tot de meest populaire ingrediënten, veel mensen gaven aan dat zij baat hadden bij dit kruid. Doordat gemberthee vaak gemaakt is van verse gember kan dit dus zomaar helpen om van die loopneus af te komen.
- Gemberthee kan je cardiovasculaire gezondheid verbeteren
Er is enig bewijs dat gemberextract in gemberthee kan helpen bij hart- en vaatziekten. Zo bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek dat een dosering van 5 g of meer een goede invloed had op het hart. De onderzoekers erkennen dat veel onderzoeken die in hun analyse zijn opgenomen geen menselijke deelnemers betroffen of dat de deelnemersaantallen te klein waren om betrouwbare resultaten te garanderen. Zij zeiden echter wel dat gember bij verder onderzoek een veilige vorm van behandeling voor hart- en vaatziekten zou kunnen blijken te zijn. Intussen bleek uit een klein onderzoek dat gemberextract het optreden van hartafwijkingen bij ratten met diabetes hielp verminderen. De onderzoekers denken dat dit komt door de antioxiderende eigenschappen van het extract.
- Gemberthee kan helpen bij maagpijn
Sommige onderzoeken tonen aan dat gember kan helpen bij het verlichten van de ochtendmisselijkheid en bij het verlichten van de misselijkheid na een chemokuur. Een kleine studie uit 2010 onderzocht de effecten van gemberwortelpoedersupplementen op de misselijkheid bij 60 kinderen en jonge volwassenen die chemotherapie hadden ondergaan. De analyse toonde aan dat het kruid leidde tot verminderde misselijkheid bij de meeste mensen die het innamen. De auteurs van een overzicht van de studies in 2011 kwamen tot vergelijkbare conclusies. Zij meldden dat het nemen van een dagelijkse dosis van 1.500 milligram (mg) gemberextract de symptomen van misselijkheid hielp verlichten. Als je last hebt van je maag zou een kopje gemberthee dus zomaar van pas kunnen komen. Zet wel maar een kopje, niet gelijk een hele kan. Je moet het immers niet overdrijven, hier krijg je alleen maar meer buikpijn van.
Is gemberthee gevaarlijk – de mogelijke bijwerkingen
Gemberthee lijkt geen ernstige bijwerkingen te hebben. Ten eerste zou het moeilijk zijn om genoeg van de thee te drinken om jezelf bloot te stellen aan iets schadelijke stoffen. Over het is het verstandig om niet meer dan 4 gram gember per dag binnen te krijgen. Gelukkig zijn dit nogal wat kopjes. Veel mensen denken dat gember de galproductie kan verhogen, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor te vinden. Toch is het een goed idee om voor het gebruik van gemberthee bij je arts na te gaan of je in het verleden galblaasproblemen hebt gehad. Een mogelijk klein bijeffect van het drinken van gemberthee is brandend maagzuur of maagklachten, vergelijkbaar met hoe je je voelt als je pepers of ander pittig voedsel eet. je zou deze irritatie kunnen verwarren met een gemberallergie, dit komt vaker voor.
Je zou echter een allergie voor gember kunnen hebben als je na het drinken van gemberthee uitslag of ongemak in uw mond of maag ervaart. Er zijn maar heel weinig mensen die dit hebben, de kans is dus vrij klein. Gember kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, dit zou als gevolg kunnen hebben dat je licht in het hoofd wordt na het drinken van de thee. Gember bevat daarnaast salicylaten, de chemische stof in aspirine die werkt als een bloedverdunner. Dit kan problemen veroorzaken voor mensen met bloedingsstoornissen. Maar ook hier geldt dat je veel meer dan de aanbevolen 4 gram gember per dag moet innemen om dat effect te ervaren.
Zelf gemberthee maken
Gemberthee is een heerlijke drank om op te warmen op koude dagen. Het is een licht, alcoholvrij alternatief voor een nachtmutsje. Het kalmeert je mag en maakt je moe. Al met al is verse gemberthee een uitstekend drankje om deze winter goed door te komen. We hebben de stappen hieronder de stappen onder elkaar gezet die je moet volgen om zelf gemberthee te maken thuis:
- Snij je verse gember in dunne plakjes. Je hoeft hem niet eerst te schillen, maar spoel hem wel af en schrob het zichtbare vuil eraf. Gebruik ongeveer een stuk gember ter grootte van je vuitt per kopje thee.
- Meng de gember in een steelpan met vers water (gebruik een kopje water per portie).
- Breng het mengsel aan de kook op hoog vuur. Zet het vuur wat minder hard om het zacht te laten sudderen.
- Laat het mengsel vijf minuten sudderen (of tot 10 minuten, als je extra sterke thee wilt).
- Giet de thee door een fijne zeef om alle gember op te vangen. Serveer je thee desgewenst met een dun rondje citroen of sinaasappel voor een wat frissere smaak. Je kunt ook een druppel honing of esdoornsiroop toevoegen aan de thee, dit maakt het wat minder bitter.
Nog meer leren over thee?
Als antwoord op de vraag: ‘is gemberthee gevaarlijk’, kunnen we dus zeggen dat deze theesoort niet gevaarlijk is. Er zijn risicogroepen, maar problemen na het drinken van gemberthee komen maar heel weinig voor. Dit brengt met zich mee dat het een prima theesoort is om zelf ook af te toe te drinken. Door de vele voordelen is de gemberthee ontzettend goed voor het lichaam. Mocht je nu nog veel meer te weten willen komen over de verschillende theesoorten die er allemaal te vinden zijn dan kan je hier op de site terecht voor talloze andere artikelen. Door deze goed door te nemen krijg je een nog beter inzicht in de opties die er voor je open liggen!