De bakermat van thee en dus ook van groene thee ligt in Azië, namelijk in Zuid- en Oost-China, Myanmar en de noordelijke provincie van Indië Assam.
Naar verluid groeide in China de theeplant Camillia Sinensis in het wild. De variant Camellia Assamica groeide ook in het wild, in de zuidelijke provincie Yunnan, het noordelijk deel van Myanmar en in de Assam regio in Indië, waar ook zijn naam vandaan komt.
Het is niet precies geweten waar voor het eerst thee geteeld en gedronken werd maar verschillende Chinese verhalen en mythes beschrijven het gebruik en de teelt van thee reeds zo’n 4000 jaar geleden.
In Japan werd vanaf de 9de eeuw na Christus thee een populaire drank nadat het werd ingevoerd door Japanse priesters die naar China reisden om de Chinese cultuur te leren. Nadat ook de keizer van Japan een fervente theedrinker werd, begon men ook in Japan met de theeteelt op grotere schaal,met uit China geïmporteerde zaden.
Sinds de 17de eeuw werd ook in Europa thee gedronken. Deze thee werd ingevoerd vanuit China. Gedurende eeuwen was China het enige exporterende land ter wereld. Het is pas in de 19de eeuw dat de teelt in Indië en Sri Lanka echt op gang kwam onder impuls van de Britten.
China en Indië zijn vandaag de grootste producenten van thee in de wereld. De Chinezen en de Indiërs zijn zelf ook sterke verbruikers van thee. In China wordt ongeveer 80% van de geproduceerde groene thee geconsumeerd door de eigen bevolking. De rest van de groene thee en ook de geproduceerde zwarte thee wordt geëxporteerd.
Japan is vandaag de grootste producent van groene thee. Traditioneel zijn de Japanners zelf ook erg grote groene thee drinkers. Veel van de productie wordt door de eigen bevolking geconsumeerd.
De afgelopen twee eeuwen is het gebruik van thee over de hele wereld sterk toegenomen. Dit heeft er voor gezorgd dat theeproductie zich heeft uitgebreid van de traditionele Aziatische landen naar vele andere landen met een gunstig theeklimaat. Zo wordt er vandaag thee geteeld in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en zelfs in Europa. Er wordt momenteel met succes thee gekweekt in meer dan 40 landen (zie volledige lijst hieronder) maar toch zijn er slechts een tiental landen, die zodanig grote hoeveelheden produceren, dat zij commercieel belangrijk zijn in de theehandel. Deze landen zijn Argentinië, Brazilië, China, Japan, Indië, Georgië, Indonesië, Kenia, Sri Lanka, Taiwan en Turkije.
Voor de volledigheid ziet U hieronder de lijst met alle thee producerende landen per wereld:
Azië :
China, Japan, Indonesië, Sri Lanka, Taiwan, Vietnam, Iran, Maleisië, Bangladesh, Nepal, Papua Nieuw Guinea, Mauritius, Korea, Laos, Thailand
Afrika:
Kenia, Malawi, Democratische Republiek Congo, Rwanda, Tanzania, Seychellen, Zuid-Afrika, Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe, Kameroen, Burundi, Ethiopië, Mozambique, Mali, Reunion, Oeganda, Zambia, Madagascar
Noord-Amerika:
Verenigde Staten
Zuid-Amerika:
Bolivia, Argentinië, Ecuador, Peru
Europa:
Turkije, Georgië, Verenigd Koninkrijk, Portugal
Naar welk land gaat jouw voorkeur uit voor je geliefde groene thee? Of heb je een specifieke vraag over groene thee ? Wij willen graag van je weten wat je ervaringen zijn.Laat het ons weten.
[ois skin=”Na blog post”]
Vond je dit een leuk artikel, laat het dan weten via de sociale media.
[…] Het volgende deel in de Serie “De teelt van groene thee” – deel 4 het productie proces van groene thee nader bekeken”. […]