Wist je dat groene thee, na water, het meest gedronken drankje op aarde is?
De reden hiertoe is dubbel: omwille van de smaak en maar vooral omwille van de heilzame effecten op de gezondheid van het menselijk lichaam. Hoe komt het nu dat er aan groene thee zoveel positieve effecten worden toegeschreven?
Om toe te lichten waarom groene thee nu zo gezond is, zal ik een korte uitleg over de chemische samenstelling van groene thee geven waarbij bijbehorende terminologie onvermijdelijk is. Ik streef er naar om het kort maar vooral verstaanbaar houden!
De theebladeren van de theeplant Camellia Sinensis zijn, net zoals vele andere planten, vruchten en groenten, een natuurlijke voedingsbron van polyfenolen. Groene thee heeft een complexe samenstelling van enkele duizenden biochemische stoffen, waarvan een derde behoren tot deze polyfenolen. De meerderheid van de polyfenolen die in groene thee terug te vinden zijn behoren tot de categorie van catchines. De meest voordelige en actiefste catechine is epicatechine-3-gallaat of ook gekend als EGCG.
Van de polyfenolen wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de vele voordelen voor de gezondheid, die van oudsher door Chinezen en Japanners worden toegeschreven aan thee. Vooral de groene thee zou het voordeligst zijn, want bij het verwerkingsproces van groene thee, wordt door verhitting de oxidatie van de theebladeren stopgezet waardoor er een hoge dosis polyfenolen behouden blijft. En dus eigenlijk geldt hier hoe meer polyfenolen hoe beter.
Om nu te begrijpen waarom groene thee met al die polyfenolen zo goed is voor de gezondheid, moeten we weten wat vrije radicalen en antioxidanten zijn. Beide termen worden de laatste jaren veel gebruikt in reclameboodschappen voor gezondheids-en cosmeticaproducten.
Om te beginnen, moeten we weten wat oxidatie is. Oxidatie is de chemische reactie waarbij een stof chemisch wordt gebonden met zuurstof (veel gebruikte voorbeelden zijn ijzer dat roest of een geschilde appel die bruin verkleurt).
Oxidatie is een heel normaal proces dat zich overal afspeelt in de natuur, dus ook in het lichaam. Wij ademen en krijgen zuurstof binnen. Op zich is oxidatie geen groot probleem, maar er bestaat altijd de kans dat er bij oxidatie zogenaamde vrije radicalen ontstaan, die onze andere cellen kunnen beschadigen. Het ontstaan van vrije radicalen is een chemisch proces waar we hier nu niet dieper op ingaan (meer uitleg kan via deze link: ontstaan van vrije radicalen).
Hoe beschadigen vrije radicalen nu de andere cellen? En welke rol spelen antioxidanten?
Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die kunnen ontstaan in het lichaam bij oxidatie. In feite zijn ze het normale gevolg van energieproductie in het lichaam door verbranding van koolhydraten of vetten, waarbij zuurstof nodig is.
Vrije radicalen streven naar een chemische stabiliteit waarbij ze een elektron van andere stoffen in het lichaam trachten in te pikken. Door dit te doen beschadigen ze gezonde cellen in het lichaam. Op zijn beurt wordt de stof die een elektron heeft afgestaan, ook een vrij radicaal, en ontstaat er zo een kettingreactie. Dit proces kan zo leiden tot beschadiging van verschillende soorten cellen in het lichaam zoals bijvoorbeeld hersencellen of huidcellen.
Het wordt soms vergeleken met een plekje roest dat, als dit niet wordt aangepakt, verder groeit en groter wordt. Ons lichaam staat ook bloot aan vrije radicalen door externe oorzaken zoals milieuvervuiling, sigarettenrook, medicamenten, stress, alcohol, uitlaatgassen, ziekte, onkruid- en ongediertebestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, Uv-straling, kosmische straling, zware metalen, kleurstoffen, andere additieven en vetten.
De schadelijke gevolgen van oxidatie moeten dus geneutraliseerd worden. Dit gebeurt door antioxidanten. Antioxidanten kunnen een chemische reactie aangaan met de vrije radicalen en deze zo neutraliseren. In normale omstandigheden, kan het lichaam met behulp van de aanwezige antioxidanten de vrije radicalen neutraliseren. Wanneer vrije radicalen echter in overvloed aanwezig zijn, kan er een tekort aan antioxidanten optreden en zal er cel beschadiging optreden. Oxidatie van levensmiddelen tast de kwaliteit van het levensmiddel aan. Daarom worden antioxidanten toegevoegd aan levensmiddelen om de oxidatie door zuurstof uit de lucht tegen te gaan. Voorbeelden van antioxidanten in voeding zijn vitamine C, vitamine E en citroenzuur.
Antioxidanten bestrijden op die manier het ontstaan van de schadelijke vrije radicalen. Zo zal bijvoorbeeld door citroensap, waarin antioxidanten in zitten zoals vitamine C, de appel niet bruin worden. De schade door vrije radicalen kan dus geneutraliseerd worden door antioxidanten. De meest gekende antioxidanten zijn carotenoïden, vitamines A, B, C en E. Andere minder gekende antioxidanten zijn koper, ijzer, zink en selenium, saponinen, fenolzuur, catecholen, bioflavonoïden, polyfenolen, germanium, enz.
Antioxidanten komen overvloedig voor in planten, groenten en fruit. Door voldoende opname van antioxidanten door gezond te eten van veel groenten en fruit, kunnen de reacties van vrije radicalen vermeden of beperkt worden.
Polyfenolen zijn de antioxidanten die in overvloed aanwezig in planten en ze komen ook van nature massaal voor in de knoppen en blaadjes van de theeplant. Door het specifieke verwerkingsproces van groene thee wordt een hoge dosis polyfenolen behouden. Net daarom is het drinken van groene thee zo voordelig voor onze gezondheid.
Wat is nu de conclusie voor jou?
Bovenstaande uitleg geeft je geen praktische tips. Maar toch vind ik het belangrijk dat ik en jij als liefhebbers van groene thee begrijpen wat groene thee nu precies zo gezond maakt. Hopelijk heeft dit artikel tot dit begrip bijgedragen.
Samengevat:
- Uit bovenstaande uitleg kan je de terminologie, die veel gebruikt wordt wanneer er over groene thee en gezondheid gesproken wordt, beter begrijpen
- Groene thee bevat een hoog gehalte aan antioxidanten en draagt daarom bij tot je algemene gezondheid
- Je moet zorgen dat je voldoende antioxidanten opneemt en groene thee zal naast groenten en fruit een heuse bijdrage kunnen leveren tot een gezonder en langer leven.
[ois skin=”Na blog post”]
Vond je bovenstaande uitleg te moeilijk? Te bondig? Of net duidelijk en samenvattend genoeg? Laat het ons weten wat je er van vindt? Uw mening telt.
Vond je dit een leuk artikel? dan kan je me plezieren dit te delen met je vrienden via de sociale media.
Geef een reactie